Namirnice koje djelotvorno otklanjaju bol

Mnogo je namirnica koje provjereno otklanjaju bol. Pogledajte najčešće vrste bolova kao i namirnice koje vam mogu pomoći kod liječenja istih.


Za bolove u zglobovima: višnje, kurkuma

Istraživanja su pokazala da oko dvadeset višanja može biti djelotvorno kao uzimanje brufena za smanjenje bola. Takođe, istraživanja su pokazala i da 45 višanja dnevno smanjuju nivo C-rekreativnog proteina, glavnog uzročnika zapaljenja koji se povezuje sa artritisom i to za 25 odsto.

Pored toga, istraživanja su pokazala da kurkumin, jedinjenje koje sadrži začin kurkuma, jednako ublažava bol kao i brufen kod osoba sa osteoartritisom koljena.

Kod upale mišića: đumbir

Veoma je česta upala mišića, naročito kod onih koji nakon dugog vremena ponovno počinju sa vježbanjem. Praksa je nalagala da se nakon završetka treninga popije andol, ali tome je kraj. Umjesto andola, pijte čaj od đumbira.

Istraživači vjeruju da je za takva svojstva đumbira zaslužan njegov aktivni sastojak, gingerol, antioksidant koji ima antiupalna svojstva i koji je efikasan u otklanjaju bola.

Kod gorušica: pasulj

Osobe koje redovno konzumiraju namirnice bogate vlaknima, kao što je pasulj, imaju manje šanse (za 20%) da razviju simptome gastroezofagealne refluksne bolesti, najvjerovatnije zato što vlakna brže pomjeraju hranu iz želuca i sprečavaju refluks.

Za probavne smetnje: nana, kokos

Mentol u svježoj nani i čaju od nane, djeluje kao sredstvo protiv nadimanja i opušta mišiće, što može pomoći u ublažavanju grčeva koji se povezuju sa povremenim probavnim smetnjama i sindromom iritabilnog kolona. Kod dijareje, preporučljivo je da pojedete jednu do tri kašičice narendanog, nezaslađenog kokosa koji ima protivupalna i antibakterijska svojstva.

Kod PMS grčeva: orašasti plodovi

Kada sljedeći puta budete u PMS-u i kada vam tijelo možda bude željelo kolače, umjesto toga odlučite se za orašaste plodove. Naime, istraživanja su pokazala da žene koje tokom ovog peridoa unose riboflavin posredstvom hrane, kao što su bademi, imaju manje šanse da razviju simptome PMS-a, uključujući grčeve.

Namirnice bogate vitaminom B6, kao što su pistaći, mogu pomoći u smanjenju razdražljivosti, grčeva i zadržavanju vode u organizmu tokom PMS-a.

Za glavobolju: kafa, sjemenke bundeve

Vaš pulsirajući bol u glavi često je uzrokovan proširenim krvnim sudovima u mozgu. Pića sa kofeinom, kao što je kafa, mogu pomoći u smanjenju krvnih sudova i ublažavanju boli; pića sa kofeinom poboljšavaju djelovanje tableta protiv bolova pa možete smanjiti njihovu dozu.


Ali, ako patite od glavobolje nad glavoboljama, migrene, vjerovatno imate manjak magnezijuma u organizmu pa bi bilo preporučljivo da ovu hranjivu namirnicu unosite putem hrane. Jedan od odličnih izvora magnezijuma su sjemenke bundeve. Magnezijum pomaže u smirivanju nerava i opušta mišiće koji doprinose bolu nastalom usljed migrene.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...