Rana menopauza - kada počinje

Iako se najčešće očekuje negde oko 48 godine života, pa i preko pedesete, danas  je dosta česta i tkz. rana menopauza kod žena, koja se događa pre 42 godine. Pod menopauzom se podrazumeva period tokom kojeg žena prestaje da dobija menstruaciju, odnosno doba kada nastaje poslednje menstrualno krvarenje, što je uzrokovano cikličnim delovanjem hormona jajnika na sluzokožu materice.

Naime, nivo hormona proizvedenih u jajnicima – estrogena i progesterona se snižava, a kako lučenje hormona slabi, tako se javljaju i prvi simptpomi menopauze koji umnogome mogu poremetiti celokupno psihofizičko stanje žene. Međutim, treba imati u vidu da nisu sve žene izložene istim tegobama, kod nekih se valunzi u menopauzi uopšte ne javljaju, takođe i druge tegobe nisu kod svih jednako izražene. Mada se ženski polni hormoni ne mogu nadomestiti ni ishranom ni biljem, određene biljke  ublažavaju neprijatne simptome, o čemu  možete saznati više u nastavku..

Koji su prvi simptomi menopauze kod žena

Žene najčešće prolaze kroz ovu fazu oko 50. godine života života, s tim što neke imaju redovne menstrualne cikluse sve do 60. godine. Međutim, istraživanja poslednjih godina pokazuju da rana menopauza u 40 godini nastupa kod sve više žena. Kada će ovaj period početi zavisi od genetskih predispozicija, ali i načina života.
Simptomi rane menopauze najpre se javljaju u periodu perimenopauze (3 do 4 godine pre nego što do klimaksa dođe). Ogledaju se u neredovnoj menstruaciji, koja je praćena bolom u zglobovima, vrtoglavicom, promenama u ukusu i mirisu hrane, povlačenjem desni ili napadima panike.
Postoje dva pouzdana načina da se utvrdi kada nastupa menopauza. Može se testirati nivo hormona za stimulaciju folikula, koji znatno raste kada jajnici prestanu da obavljaju svoju funkciju. Drugi metod je uzimanje brisa iz vagine i pregled vaginalnog sekreta.
Rana menopauza je obično praćena pojačanim znojenjem i talasima vrućine (valunzima), koji se javljaju kod 80 odsto žena. Postoji mogućnost da dođe i do povećanja telesne mase, koja je izazvana hormonskim poremećajem, ali i do čestih promena raspoloženja, razdražljivosti, anksioznosti, bolova u mišićima i zglobovima.
Takođe, valunzi u menopauzi sa sobom obično nose migrene i  glavobolje, nesanicu, promene na koži, zaboravnost i smanjenu koncentraciju očiju. Mogu nastati i problemi sa varenjem i bešikom. Istraživanja su pokazala da su ženama u menopauzi kosti slabije, zbog ćega su podložnije osteoporozi.

Zašto seks u menopauzi više nije kao pre

Rana menopauza kod žena može itekako uticati  na seksualni život, ali sve je rešivo pa i to, evo šta se zapravo tada dešava sa vašim telom. Redukovano lučenje hormona dovodi  do slabljenja seksualnog nagona kod  mnogih žena (ali naravno ne kod svih) – više nisu tako osetljive na dodire u intimnoj regiji, a samim tim se i želja za seksom bitno smanjuje.
Takođe, nedostatak estrogena ometa dotok krvi u vaginu, što ponajviše utiče na njenu vlažnost. To znači da sluzokoža vagine postaje suva i tanka – ne samo da takvo stanje nije pogodno za seksulani odnos, već čini da ženski polni organ bude podložniji infekcijama, koje nastaju upravo zbog istanjene sluzokože i promenjene pH vrednosti vagine i mokraćnih kanala koji su veoma često na udaru bakterijskih upala.
Treba imati na umu da, ukoliko do infekcije ipak dođe, nipošto ne treba uzimati jake antibiotike, jer oni više škode celokupnoj vaginalnoj flori, nego što koriste. Sa druge strane, od seksa ne treba odustati. Štaviše, mnogo žena kaže da im je seksualni život nakon menopauze uz korišćenje lubrikanata čak i bolji nego ranije, te se stoga ne morate sekirati isuviše oko toga.

Rana menopauza i ishrana 


Tokom menopauze ishranu bi trebalo bazirati na zdravim integralnim žitaricama, često treba konzumirati sveže povrće i voće, kao i nemasno mesu, mlečne proizvode i  vrlo malo ulja, po mogućnosti nerafinisanog. Hrana koja se unosi u organizam trebalo bi da bude barena ili grilovana. Međutim, koliko god da je ishrana u menopauzi zdrava ona ne može nadomestiti estrogen. Iako neki izvori tvrde da su biljni hormoni fitoestrogeni dobra zamena za ženski polni hormon, to do sada nije naučno potkrepljeno (mada se zna da fitoestrogeni mogu pomoći u prevenciji raka dojke).
Ukoliko nastupi rana menopauza, nivo hormona može se regulisati hormonskom terapijom, čiji su neželjeni efekti sa napretkom medicine čine danas gotovo potpuno iskorenjeni. Kada je ishrana u pitanju, treba unositi dovoljne količine kalcijuma, gvožđa, vlakana i dragocenih vitamina (posebno vitamina B kompleksa, D i C), a izbegavati jako začinjenu hranu, kofein i alkohol, koji mogu biti okidači za talase vrućine.
Mnoge žene se pitaju koliko traje menopauza, jedinstven odgovor ne to pitanje ne postoji. Od prvih simptoma do zadnje menstruacije može proći od 2 pa do 6 godina.. Jedna petina žena nema nikakve simptome, tri petine ih imaju i oni su u granicama normale, dok jedna petina ima teške simptome…

Koji su najbolji biljni preparati za menopauzu

Kao ni ishrana, ni lekovito bilje ne može u velikoj meri da nadomesti nedostatak ženskih polnih hormona. Međutim, rana menopauza umnogome može da se olakša i to naročito njeni neprijatni simptomi koji je prate. Pritom, treba imati na umu da ne postoji univerzalna fitoterapija – koje će bilje žena uzimati zavisi od tegoba koje ima. Mada mnoge žene koriste suplemente na bazi lekovitog bilja, fitoterapeuti preporučuju da same naprave čajeve i preparate koji će im pomoći, ali da se striktno pridržavaju preporučene doze.
Žalfija eliminiše noćno znojenje u menopauzi 
Zahvaljujući taninima, žalfija smanjuje intenzitet lučenja telesnih tećnosti, pa se koristi za regulisanje noćnog znojenja tokom menopauze. Poznata je i kao prirodni lek za ublažavanje talasa vrućine, koji su takode praćeni preznojavanjem, uznemirenošću i jakim lupanjem srca, a traju ne samo tokom menopauze, već i pre i nakon nje. Žalfija deluje odmah, a uzima se tri puta dnevno u obliku čaja ili tinkture. Protiv istih tegoba koje izaziva rana menopauza koriste se i ženski koren, ulje žutog noćurka i crvena detelina. koja sprečava pogoršanja stanja kardiovaskularnog sistema i kostiju u menopauzi.
Kantarion pobeđuje depresiju
Hormonalna terapija u menopauzi često uzrokuje depresiju i anksioznost. Kantarion, koji pomaže i kod valunga i noćnog znojenja, zahvaljujući svojim sastojcima hipericinu i hiperforinu deluje kao prirodni antidepresiv. Tokom menopauze može se uzimati u obliku ulja, čaja ili tinkture, posebno kada primetite da imate česte promene raspoloženja ili robujete napadima panike. Da bi se postigli željeni rezultati, kantarion se mora koristiti 4 do 8 nedelja, a budući da nema neželjena dejstva, po potrebi se može upotrebljavati i duže. Kada je u pitanju rana menopauza, depresiju ublažavaju i majčina dušica, macina trava i matičnjak koji je poznat poznat kao adaptogen – što znači da pomaže organizmu da se prilagodi različitim raspoloženjima koje uzrokuje rana menopauza u tridesetima .
Nesanica u menopauzi eleminiše se blagim čajem od kamilice
Rana menopauza je često praćena nesanicom, a ista može biti izazvana i pojačanim lučenjem znoja. Tada je vaš najbolji saveznik žalfija. Međutim, ako to nije jedini razlog za neprospavane noći, umirujuća kamilica pomoći će vam da lakše zaspite. Matičnjak, majčina dušica i jagorčevina takode pomažu, a najfikasnija u borbi protiv nesanice jeste  blagotvorna valerijana, čiji se koren, iako neprijanog ukusa i mirisa, koristi za spravljanje čajeva i tinktura. Cvetovi kamilice ublažiće njegov opor ukus u ustima, istovremeno pojačavajući sedativno deistvo korena. Miran san garantuje i hmelj, ali ne treba da ga koriste žene  kojima je libido smanjen tokom menopauze.
Arnika opušta bolne mišiće
Poznato je da se arnika primenjuje u borbi protiv modrica. Međutim, ako se obloge od te biljke stave na bolne zglobove ili mišiće, vrlo brzo će ih opustiti i otkloniti bol – ova biljka ima antibakterijsko, protivupalno i antiseptičko dejstvo. Izuzetno je korisna ukoliko je nastupila rana menopauza kod žena. Posebno se preporučuje kod ukočenog vrata i ramena, a efikasna je i u borbi protiv sportskih povreda. Protiv bola u mišićima i zglobovima takođe mogu pomoći i đumbir, bosiljak i kantarionovo ulje. Ako ništa od pomenutih biljaka ne pomogne, preporučuje se upotreba đavolje kandže, koja nije efikasna samo protiv bolova, već ublažava promene na koži i pospešuje probavu, ali ne smeju je koristiti trudnice, dojilje i osobe koje imaju čir na želucu.
Zenšen čaj za menopauzu uklanja tegobe i poboljšava koncentraciju
Ženšen je poznat kao koren koji leči sve, a efikasan je za otklanjanje napetosti u menopauzi. Poboljšava radnu sposobnost, reguliše krvni pritisak i povoljno utiče na pažnju i koncentraciju. Ako tokom menopauze postanete zaboravni, pamćenje će vam izoštriti i matičnjak, a u tu svrhu možete koristiti i ružmarin, timijan i zeleni čaj.
Napravite čaj protiv valunga u menopauzi 
Četiri velike kašike sušenog lišća žalfije preliti sa punom šoljom  tek ključale vode.  Dobro poklopiti i ostaviti da odstoji najmanje četiri sata. Nakon ceđenja zasladiti medom ili dodati malo limunovog soka. Čaj protiv valunga  se može piti hladan ili zagrejan.
Odličan recept protiv nesanice
Pomešati 50 g jagorčevine, 25 g lavandinih cvetova i 10 g kantariona. Preliti sa pola litra proključale vode i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Procediti, zasladiti  dobrim medom i piti po jednu solju svako veče.
Tegobe sa nesanicom koje uzrokuje rana menopauza u 40 godini se puno lakše prevazilaze uz ovaj napitak.
Prirodni lek protiv depresija u menopauzi 
U 1 l itar četrdesetoprocentnog alkohola dodati 50 g usitnjenog korena macine trave. Ostaviti da odstoji deset dana i procediti. Čuvati na tamnom i hladnom mestu u dobro zatvorenoj staklenoj ambalaži. Uzimati jednom dnevno po 50 kapi na kocki šećera, ali ne duže od tri meseca, ako je rana menopauza posredi…
Protiv bola u mišićima koje izaziva rana menopauza napravite ovaj recept
Napuniti staklenu flašu cvetovima arnike i preliti četrdesetoprocentnim alkoholom. Ostaviti mesec
dana na mestu izloženom suncu. Procediti i sipati u bočice. Prilikom pravljenja obloge tinkturu malo razrediti uvodi. Ne koristiti prečesto.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...