Eteričnim i biljnim uljima protiv komaraca

Postoje mnogi proizvodi na tržištu koji se koriste kao repelenti, najčešće sintetskog porijekla, a mi ćemo se malo pozabaviti onim prirodnima. Iako vam prilikom spomena repelenata vrlo vjerojatno prvo napamet padnu komarci, jer su tako dosadni i njihov ubod zaista može iritirati, prirodni repelenti se koriste kao zaštita od mnogih napasti.
Neki prirodni proizvodi za zaštitu od insekata su samo repelenti (što bi značilo da smanjuju mogućnost ugriza ili uboda insekata, a time i mogućnost prijenosa zaraznih bolesti koje prenose), a neki su i insekticidi (vjerojatno je dobar dio vas čuo za dalmatinski buhač i neem). Iako vam prilikom spomena repelenata vrlo vjerojatno prvo napamet padnu komarci, jer su tako dosadni i njihov ubod zaista može iritirati, prirodni repelenti se koriste i kao zaštita od mnogih drugih napasti, poput krpelja, moljaca, buha i muha. 

Citriodiol
Citriodiol ili ponekad zvan ulje ili ekstrakt limunskog eukaliptusa je smjesa cis i trans  p-mentan-3,8-diola koji se prirodno stvara u vrsti Eucalyptus citriodora. Posjeduje visoku repelentnu aktivnost i neke studije upućuju da posjeduje jednaku učinkovitost kao i DEET, klasični sintetski repelent.
Osim što odbija komarce, odbija i krpelje, posjeduje ugodniji miris od samog eteričnog ulja limunskog eukaliptusa (koji je i sam učinkovit repelent), a siguran je za primjenu i za djecu iznad 2 godine. 
Neem ulje
Dobiveno hladnim prešanjem sjemenki vrste Melia azadirachta, ulje neema sadrži visoke koncentracije spoja znanog kao azadirahtin koji je snažan insekticid i repelent.
Kao repelent je ispitan u koncentracijama od 2-5%, no osim vrlo neugodnog mirisa koji podsjeća na luk ili češnjak (ovisno što vam više stvara averziju), ništa vas ne sprječava da ga upotrijebite i u većem postotku. Izvana je sigurno za primjenu, no oralna primjena je strogo zabranjena. Koristi se za odbijanje krpelja, komaraca, buha pa čak i za suzbijanje populacije grinja, najčešće u obliku sprejeva (emulzija tipa ulje u vodi). Da bi se prikrio neugodan miris koriste se eterična ulja (više ili manje uspješno), a koja pri tom imaju sinergistički učinak (potpomažu njegovo djelovanje).

Citronele

Pod nazivom ulje citronele najčešće podrazumijevamo dvije vrste: cejlonsku i javansku. Javanska je cjenjenija u parfemskoj industriji zbog profinjenijeg mirisa, no to je pitanje afiniteta pa prepuštamo vama tu ocjenu. Cejlonska sadrži manji udio aldehida citrala (smjesa geraniala i nerala) pa je manje iritativna za kožu, no s obzirom na nezanemariv udio metil-eugenola njen udio u konačnom proizvodu je strogo reguliran u Europskoj uniji.
Citronele se koriste preko 60 godina kao repelenti i generalno se smatraju neškodljivima, no visoke koncentracije mogu dražiti kožu, pogotovo djece. U odnosu na sintetske repelente učinak je kraći i potrebno je češće obnavljati zaštitu.
Zanimljivo je da vanilin (da, ono što stavljate u kolače) može produžiti djelovanje i povećati učinkovitost repelenata na bazi citronele. Ipak citronela se rijetko nalazi sama u ovakvim proizvodima, uglavnom je tu kao sinergist.

Geranij

Ili ruža geranija, kako vam drago, eterično ulje bogato monoterpenskim alkoholima (geraniol, citronelol, linaol) i esterima je vrlo popularno eterično ulje za rješavanje problema komaraca, a u smjesi s neemom, himalajskim cedrom i paprenom metvicom pokazuje se i kao dobar repelent za krpelje.
Svakako treba napomenuti da kao i svako drugo eterično ulje na kožu ide isključivo razrijeđeno i to u baznom ulju ili u obliku otopine ili kompleksnijih emulzijskih sustava. Posebno je to bitno kad su kućni ljubimci u pitanju, najsigurnije je eterična ulja aplicirati na ogrlicu koju životinja neće moći doseći i pri tom sažvakati. Izrazito je važno naglasiti da mačke nisu u stanju metabolizirati mnogobrojne spojeve prisutne u eteričnim uljima i da niti jedno od preporučnih eteričnih ulja nije predviđeno za upotrebu na mačkama bez savjetovanja s vašim veterinarom!

Ružmarin kemotip cineol

Eterično ulje ružmarina kemotip cineol u svom sastavu ujedinjuje nekoliko komponenata kojima se pripisuju repelentna svojstva (alfa pinen, kamfor i cineol), a zajedno s bosiljkom kemotip linalol, paprenom metvicom i eukaliptusom dives mogao bi biti odlična pomoć za rješavanje problema dosadnih muha.

Lavanda i lavandini

Pa rekli bismo prije lavandini ili širokolisna lavanda. Sadrže veći udio cineola i kamfora od prave lavande i zato su bolji izbor kao repelenti. Zato kad ugledate "hvarsku lavandu", a zapravo lavandin budrovku sačuvajte stručak za tjeranje moljaca, ali i komaraca i buha.

Mačja metvica (Nepeta cataria)

Od nje mace naprosto polude, ali izgleda i komarci i žohari. :) Spoj nepetalakton je zaslužan za takvo djelovanje. U komercijalnim preparatima još nije zaživjela upotreba mačje metvice, možda zbog mirisa, a možda i zbog više cijene od uobičajenih repelenata.

Ostala eterična ulja

Moramo spomenuti i ulja bogata limonenom (najpovoljnija i naugodnija mirisom su citrusi, najčešće limun i naranča) koja su učestalo dio receptura za odbijanje insekata, a literatura spominje dobro djelovanje protiv muha.
Spoj metil antranilat (kojim je bogato eterično ulje lista mandarine) je sve češće predmet proučavanja znanstvenika poradi svog repelentnog djelovanja na komarce.
Bilo bi nepravedno da ne spomenemo i eterična ulja eukaliptusa globulusa, bora, čempresa,  limunske trave, pačulija i komorača i slobodni ste ih isprobati kao repelente u razumnim dozama, no timijan timol, klinčićevac i cimet koji se ponekad koriste kao repelenti je bolje koristiti u aroma-lampicama i difuzerima i to u vrlo niskoj dozi, a primjenu na koži apsolutno izbjegavati.

Sigurna primjena repelentnih eteričnih ulja

Kako bi se zaštitili od napad insekata u zatvorenim prostorima, često je dovoljno koristiti eterična ulja u aroma – lampici ili još bolje u difuzerima. Nabavite zaštitne mreže za prozore i vrata, navrnite difuzer dok niste u prostoriji i podavite malu gamad ili im kratko ostavite vrata da pobjegnu. :) Ovo je dobar način kad trebate zaštititi bebu od napada insekata, a fizička zaštita u vidu mreža i baldahina nije dovoljna. Kad se prostor provjetri, bebu možete vratiti u prostoriju.
Općenito za bebe ispod 3 mjeseca nije preporučljivo koristiti eterična ulja, osim ako to nije apsolutno nužno i na preporuku stručne osobe. Mnoga repelentna eterična ulja mogu djelovati iritativno osim na kožu i na sluznicu oka i respiratornog sustava pa je oprez više nego nužan.
Za bebe će mandarina, kajeput, javanska citronela i lavandin klon super biti dovoljni.
Uvijek se vodite razumom i osjetilima prilikom korištenja eteričnih ulja u difuzeru, nemojte pretjerivati u dozi, pogotovo kad su u pitanju djeca i trudnice.
Za zaštitu na otvorenom nikakve aroma-lampe vam neće biti dovoljne. Morat ćete nanijeti repelentno sredstvo ili na kožu ili na odjeću (za odjeću su prikladne alkoholne otopine eteričnih ulja jer ne ostavljaju mrlje, ukoliko baš ne stavite mnogo citrusa).

Recept: prirodni repelent s eteričnim uljima

Jedna od mogućih receptura za odrasle osobe glasi:
javanska citronela 100 kapi
limunski eukaliptus 50 kapi
paprena metvica 50 kapi
himalajski cedar 50 kapi
ružmarin cineol 50 kapi
Otopiti u 100 ml 70%-tnog alkohola i sprejati po odjeći. Ovakva kombinacija će pomoći zaštititi vas od komaraca i krpelja. Svakih sat-dva je potrebno ponoviti postupak jer eterična ulja brzo hlape, pogotovo u alkoholnoj otopini.
Za primjenu na koži ista eterična ulja se otope u biljnom ulju (npr. 20 ml biljnog ulja neema i 80 ml macerata vanilije) i mažu se izloženi dijelovi tijela, no apsolutno izbjegavati osjetljive dijelove poput lica i vrata. Paprenu metvicu možete zamijeniti geranijem ukoliko ne volite osjećaj hlađenja i pečenja koji povremeno osjetljive osobe iskuse.
Ukoliko posjedujete potrebno znanje, a ne volite ulja na koži, iste komponente se mogu upotrijebiti za izradu emulzija (naravno, udio eteričnih ulja bi bio znatno manji, i do triput manji).
Mješavina nije primjerena za primjenu na djeci, trudnicama i dojiljama.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...