Pušenje kod tinejdžera

Jedan od najvećih zdravstvenih rizika kojem su današnji tinejdžeri izloženi i od kojeg strahuju njihovi roditelji je pušenje. Štetni efekti koji dolaze sa pušenjem su više izraženi kod tinejdžera nego kod odraslih ljudi. Oni tinejdžeri koji počnu pušiti u ranoj dobi u 90% slučajeva postaju doživotni ovisnici.
Tinejdžeri puno lakše postaju ovisnici od odraslih ljudi, zbog toga što je njima dovoljna i vrlo mala doza nikotina da se navuku na ovu štetnu naviku. Kao što je već poznato, pušenje skraćuje i do 10 godina života. No roditelji ipak mogu doprinjeti kako njihov tinejdžer ne bi pušio i okrenuo se ovoj lošoj navici.
Kakav stav imaju roditelji tinejdžera prema pušenju i cigaretama, uvelike utječe i na njihovo ponašanje i razmišljanje o istom. Najviše tinejdžera koji puše, puše iz razloga što i njihovi roditelji puše. Stoga, ukoliko ste pušač nemojte pušiti u svome domu i pored svoje djece. Na taj način vaše dijete neće moći gledati ovu lošu naviku, a i nećete ga trovati otrovnim dimom, koji je za nepušača mnogo štetniji nego što je za samog pušača.
Razgovarajte sa svojim djetetom o svim opasnostima koje pušenje uzrokuje. Objasnite svom djetetu da je puno lakše postati ovisan o cigaretama, nego što je prestati sa ovom lošom navikom, kada već postane ovisan. Bilo bi dobro kada bi i sami bili protivnik pušenja, jer ćete na taj način imati veći utjecaj na djetetovo razmišljanje.
Istraživanja pokazuju da djeca čiji roditelji imaju negativan stav prema pušenju, puno manje postaju pušači od djece čiji roditelji puše i nemaju negativan stav prema cigaretama. Stoga ukoliko ste kojim slučajem pušači, a ne možete ili ne želite prestati pušiti, barem izbacite tu štetnu naviku iz svog doma i ne dozvolite nikome da kod vas u domu puši i truje vaše dijete.
Veliki broj tinejdžera propuši, mada njihovi roditelji ne puše, samo iz razloga jer se ne mogu oduprijeti pritisku koji na njih vrše njihovi vršnjaci. Mnogi tinejdžeri zapale prvu cigaretu samo zato da ih društvo ne iz straha da ne budu prihvaćeni. Ukoliko ste sigurni da vaše dijete nema želju za pušenjem, pomozite mu kroz razgovor naći odgovore koje će dati svojim vršnjacima prilikom odbijanja cigareta, a da pritom ne bude ismijano i izbačeno iz društva.
Izračunajte sa svojim djetetom koliko bi koštalo pušenje, tj. koliko bi ga mjesečno koštala ta nezdrava navika. Usporedite mu tu cijenu sa kupnjom nečeg drugoga što bi htio i što voli, možda mu to pomogne da odbije ovu štetnu naviku i okrene se zdravijem životu. Istraživanja pokazuju da tinejdžeri koji puše, su puno skloniji depresijama od onih koji ne puše.
Ukoliko je vaš tinejdžer postao ovisan o cigaretama, razgovori poput onih kako ne propušiti neće imati nikakvih učinaka. Ako vam se dogodi taj slučaj, pokušajte mu pomoći da prestane pušiti tako da ga upišete na programe koji olakšavaju prestanak. Posavjetujte se sa svojim liječnikom, ali nikako ne tjerajte dijete na nešto što ne želi, jer ćete pogotovo u toj dobi, napraviti kontra učinak. Zapamtite da ukoliko vaše dijete ne želi prestati pušiti, vi ga na to nećete moći natjerati, zato ne stvarajte nepotreban zid među vama, jer mu onda tek na nijedan način nećete moći pomoći.

Journal De Luxe