Ovi strahovi muče sve trudnice

Postoje nekoliko pitanja i briga koje opterećuju baš svaku trudnicu…
Stalno plačem, brinem se da li je to u redu? 

– Pa, nije baš u redu da STALNO plačete, jako ćete se iscrpeti. Normalno je da menjate raspoloženja i da to ne možete da objasnite, ali ako ne možete da se izborite sa ovim problemom, javite se lekaru.

Dok nisam bila trudna pila sam lekove, da li je to opasno?

– Sve zavisi kada ste pili i koju vrstu lekova. U principu, na samom početku trudnoće ne bi ni trebalo da bude problema, jer obično žene posumnjanju da su trudne nakon izostanka sledeće menstruacije pa počnu da paze šta uzimaju, tako da se verovatno radi o periodu između dve menstruacije, što znači da je to veoma rana trudnoća. Ipak, to svakako recite svom lekaru.
Nisam pila folnu kiselinu tokom trudnoće, da li je kasno da počnem u osmoj nedelji? 

– Idealno bi bilo da ste folnu kiselinu pili tri meseca pre začeća, jer na taj način postoji njen adekvatan nivo koji štiti bebu, ali ako niste, nemojte se nervirati, počnite da je pijete odmah.
Nisam uradila amniocentezu, a sve moje drugarice jesu, da li sam pogrešila? 

– Da li ćete uraditi tu vrstu dijagnostike ili ne odluka je koju donosite vi, suprug i vaš lekar, svi zajedno, ali tim redosledom. Dakle, stvar je izrazito individualna, i zavisi od vaših godina, rezultata skrininga – pregleda krvi i dela iza bebinog vrata, ali i vaših moralnih, religioznih, etičkih normi… Ne dajte nikom da odlučuje umesto vas – najvažnije je da imate dovoljno informacija i da donesete ono što se zove “informisanom odlukom”.
Na samom početku trudnoće sam imala grip, da li je to rizično? 

– Nemojte se brinuti, ako je bilo na samom početku, situacija u tom periodu trudnoće je obično crno bela – ili bude sve dobro, ili ne bude uopšte dobro, ali to biste do sada već znali. Ako ste bili kod lekara, na ultrazvuku videli da je beba u materici, srce kuca, a veličina je odgovarajuća za ovaj rani period trudnoće ne brinite. Ali, ipak ne zaboravite da prehladu pomenete svom ginekologu.
Dok nisam znala da sam trudna popila sam dve čaše vina, da li da se brinem? 

– Nemojte se brinuti, neće bebi ništa biti. Ipak, budite svesni da ste trudni i nemojte piti alkohol mnogo i često. Mada, jedna čaša vina s vremena na vreme neće bebi naškoditi…
Imam užasne mučnine, da li je to normalno? 

– Jeste, kao i da ne možete ni da mislite na hranu, a kamoli da je uzimate! Mučnine mogu da traju i do 16. nedelje, a nekad, doduše manjeg intenziteta, čak i do pred kraj trudnoće. Savete o tome kako da se borite sa mučninom portažite na sajtu.
Brinem se jer uopšte nemam mučninu, a imale su je sve moje drugarice u trudnoći! 

– Ako je trudnoća utvrđena, viđeni otkucaji bebinog srca i nema nikakvih problema od kako ste utvrdili trudnoću, nemojte se brinuti, jedna ste od onih trudnica koje su blagoslovene nepostojanjem muke u trudnoći!
Brinem se što u prvom trimestru imam temperaturu koja je uvek negde oko 37,2 C? 

– Ako nemate nikakve tegobe u smislu infekcije, ne kašljete, ne kijate, temperatura ne raste, to je onda “temperatura trudnoće”, koja je rezultat dejstva hormona trudnoće.
Povremeno imam tupe bolove u donjem delu stomaka, a tek sam na početku trudnoće – da li to treba da me brine? 

– Ako nema krvarenja, ako se bol ne pojačava i bude vam lakše kada legnete, najverovatnije je da se radi o tome da materica raste i polako se istežu ligamenti, pa da to osećate kao tupi bol. Ne brinite, ali ako se tegobe pojačaju, ipak to recite svom lekaru.
Spavam veći deo dana, i ni to mi nije dosta. Hoću li prespavati celu trudnoću? 

– Potpuno je normalno da vam se spava, posebno u prvom trimestru. Oslušnite svoje telo i pratite ritam koji vam nameće – ako vam se spava, spavajte, ako ne nemojte.
Da li je normalno što se stalno brinem da li će sve biti u redu i da zbog toga nekad ne mogu ni da spavam? 

– Jeste, i većina trudnica prolazi kroz taj period – prvo u prvom trimestru, pa onda ponovo u trećem, pred porođaj.
Ne mogu da podnesem nikakve mirise, ni lepe ni ružne, ni one koje sam nekada volela, a o kuvanju i da ne govorim? 

– Normalno je da vam smetaju neki mirisi, neki više neki manje, i to je vrlo česta pojava, posebno na početku trudnoće. Pokušajte da prostorija u kojoj boravite bude stalno provetrena i da izbegavate mesta gde su jaki mirisi – parfimerije, restorane, frizerske salone…

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...