Najčešća praznovjerja na koja uvijek "padamo"

Zbog čega se bojimo petka 13., pazimo da slučajno ne razbijemo ogledalo, a ne sviđa nam se ni kada nam crna mačka presječe put? Većina nas može se pronaći u bar jednom pučkom vjerovanju, odnosno praznovjerju za koje, u većini slučajeva ne znamo od kuda potječePotkova donosi sreću, ustajanje na lijevu nogu nesreću, otvaranje kišobrana u kući također nije dobro, samo su neka praznovjerja koja nam u većoj ili manjoj mjeri utječu na život. Otkrivamo vam najčešća praznovjerja, s kojima se susrećemo, a koja vuku korijene iz religije, mitova, ali i nekih banalnih stvari. 
1. Petak 13. 
Negativne konotacije koje vežemo uz broj 13, vuku objašnjenje iz nekoliko teorija. Jedna od njih vuče korijene iz kršćanske tradicije. Apostol Juda, koji je izdao Isusa bio je trinaesti na Posljednjoj večeri.

Strah od broja 13 vuče korijene i iz jednog Norveškog narodnog mita. Naime, 12 je bogova u Valhalli imalo večeru i zabavu, na koju je banuo 13. nezvani gost, zao i pokvaren Loki, koji je utjecao da slijepi bog tame strelicom pogodi prekrasnog Baldera, boga veselja i zadovoljstva.
Vjeruje se i kako se broju 13 pripisuju negativne konotacije jer se nalazi iza broja 12, kojeg numerolozi smatraju kompletnim brojem. Godina ima 12 mjeseci, 12 je znakova zodijaka, 12 bogova Olimpa, 12 radnika Herkulovih, 12 plemena Izraela, 12 Isusovih apostola.
Zbog svih tih činjenica utjecaj straha od brojke 13 diljem svijeta nije zanemariv. Neki znanstvenici tvrde kako 80 posto nebodera u svijetu nema 13. kat, hoteli i bolnice nemaju sobu pod brojem 13, velik pak broj aerodroma nema 13. izlaz na piste. 

"Većina nas se može pronaći u bar jednom pučkom vjerovanju, odnosno praznovjerju koje nam u većoj ili manjoj mjeri ponekad odredi ponašanje 2. Prosuta sol

2. Prosuta sol
Davno praznovjerje 'upozorava' kako je prosuta sol loš znak. I taj znak vuče korijene iz Biblije. Naime, kršćanska tradicija kaže kako je Juda, na posljednjoj večeri prosuo sol i to tik prije nego li je izdao Isusa. No uz ovo praznovjerje veže se još nekoliko teorija. U ne tako davnoj prošlosti sol je bila jako skupa pa se samo njezino prosipanje smatralo lošim. 


Zanimljivo je i kako se lošim i neprijateljskim znakom smatralo kada bi se domaćinu, dok nudi goste, prosula sol. No uz prosutu sol veže se i jedna pozitivna konotacija. Naime, ukoliko prstohvat soli prebacite preko lijevog ramena to bi trebalo donijeti lošu sreću.

3. Razbijeno ogledalo 

Uobičajeno je vjerovanje kako će razbijeno ogledalo donijeti sedam godina loše sreće. Nekoliko je objašnjenja, a jedno od njih je da djelići slomljenog stakla mogu zarobiti dio duše. Naime, nakon što se staklo razbije, razbije se i dio duše. Jedno pak objašnjenje krije se u prilično banalnoj činjenici. 


Naime, prva su ogledala bila jako skupa, a onaj tko bi ih razbio morao je sedam godina besplatno služiti vlasniku ogledala kako bi otplatio štetu. U nekim kulturama nakon što netko umre u kući se pokrivaju sva stakla kako bi duša nesmetano mogla otići. 

4. Pokucati u drvo  
Kucanje u drvo za sreću još je jedno od praznovjerja. Dolazi iz poganskog vjerovanja da drveće ima dušu. Pogani su vjerovali da kada se drvo posiječe dobri duhovi iz drveća postaju zli i donose lošu sreću. 

Kucanje o drvo tjera loše duhove, pa stoga nerijetko, kada kažemo npr. 'kako ćemo sigurno dobiti posao', 'naći dečka, kucnemo o drvo kako se ne bismo urekli.

5. Vidjeti crnu mačku kako nam presjeca put
U zapadnim kulturama crne se mačke odavno smatraju lošim znakom. Povezuje ih se s vješticama, a čak se smatra kako će nas, ukoliko nam presjeku put, snaći neka nevolja. 


Crna mačka koja vam prijeđe preko puta prema kršćanskom vjerovanju zapravo je demon koji na vašem putu stvara prepreku koja sprečava ulazak na nebo. No u nekim kulturama poput Japana, Irske i Velike Britanije za crne mačke vjeruju kako donose sreću. 


6. Prekrižiti prste 
Znak prekriženih prstiju još je jedan oblik obrane od zlih duhova. Korijeni ovog su nejasni iako se čini da se ovo narodno uvjerenje provlači najčešće u kršćanskim zemljama. Naime, ako prstima načinimo kršćanski simbol križa, osujetili zle duhove da bace sjenu na nešto lijepo što nam se dogodilo. 

Prste ćemo često prekrižiti i kada odlučimo izgovoriti neistinu jer vjerujemo kako nas to na neki način štiti od eventualnih posljedica laži. 

7. Svrbež lijevog dlana donosi novac
Vjerovanje da ćemo dobiti novce ukoliko nas zasvrbi lijevi dlan, te nagovještaj da ćemo davati novce ukoliko nas zasvrbi desni dlan, uobičajeno je i vjerojatno smo se svi susreli s njim. 

Objašnjenje za njega nije nađeno, ali još jedno vjerovanje veže se uz svrbež dlana. Naime, postoji vjerovanje kako se ukoliko nas zasvrbi dlan, trebamo počešati od drveni predmet i to će donijeti sreću.

"Praznovjerja koja vuku korijene iz religije, mitova, ali i običaja poput one kakvu ima razbijeno ogledalo "5. Vidjeti crnu mačku kako nam presjeca put5. Vidjeti crnu mačku kako nam presjeca put

Journal De Luxe