Mješavina soli i šećera pred spavanje - Efekat je neverovatan!
Kombinacija slatkog i slanog pomaže u balansiranju i optimalnom funkcionisanju, naročito kada je u pitanju hormon stresa

Kada prvi put probate mješavinu soli i šećera prije nego što legnete u krevet, vrlo vjerovatno će vam uskoro preći u naviku, naročito ako spadate u grupu ljudi koja ima problema sa nesanicom i čestim buđenjem tokom noći.

So se, kao i šećer, ne preporučuje u većim količinama zbog potecijalne štetnosti za zdravlje, ali to ne znači da ne postoji i njihova pozitivna strana, posebno kada je u pitanju njihova kombinacija, objašnjava Met Stoun, američki naučnik i autor nekoliko knjiga o nutricionizmu i metabolizmu.
Takođe, so pomaže u otklanjanju glavobolje, ojačava imunitet, podiže nivo energije tijela, seratonina i elektrolita i još mnogo toga.
Naime, ljudima koji muku muče sa nesanicom ova kombinacija u odgovarajućoj razmjeri može priuštiti ono što im je u tom trenutku nužno, a tako nedostižno - miran san. Evo kako do toga dolazi:
Šećer i so djeluju kao “baterije” za ćelije - glukoza osigurava dotok energije u mitohondrije, a ravnoteža natrijuma u međućelijskim tečnostima omogućava pravilno ćelijsko disanje i proizvodnju energije. Osim toga, obje materije su snažni prehrambeni "alati" za upravljanje stresom. Šećer šalje signal tijelu da obustavi proizvodnju hormona stresa koji šteti vašem metabolizmu i čini vas budnim noću. So je takođe važna u održavanju homeostatskog stanja, u kom adrenalin ne može da se luči bez kontrole.
Zato, ako ste među onima koji se često bude noću, naročito između 2 i 4 sata ujutro osjećajući kako adrenalin cirkuliše tijelom i onemogućava san, kombinacija šećera i soli za vas može biti spasonosna!
Kako napraviti uspavljujući prah?
Razmjera soli i šećera prema Metu Stounu treba da bude 1:5. Najbolje je koristiti nerafinisanu morsku so i kvalitetni, sirovi smeđi šečer. Ako ne možete da ih nabavite, poslužiće i obična so i šećer.
Pomješajte 5 kašika šećera i 1 kašiku soli i stavite u staklenu teglicu. To će vam dugo trajati. Pred spavanje ili u toku noći kad se probudite, promućkajte bočicu, stavite pod jezik mali prstohvat mješavine i pustite da se lagano otopi.

Journal De Luxe