Danas je Svjetski dan osoba sa Down sindromom


Svjetski dan osoba s Down sindromom (World Down Syndrome Day), obilježava se na 21. mart u cijelom svijetu, datum koji u sebi nosi simboliku i jedinstvenost obilježja Down sindroma, a to je 3 kromosoma na 21 paru kromosoma. Nošenje različitih šarenih čarapa je zabavan i jednostavan način ukazivanja na različitost. Ovaj datum, 2012. godine, uvršten je u UN-ovu listu značajnih datuma i od tada se svake godine u New Yorku održava velika konferencija o osobama s Down sindromom, a simbolično se u cijelom svijetu obilježava nošenjem različitih šarenih čarapa. 

Ban Ki moon, generalni sekretar UN-a je na konferenciji 2012. godine izjavio:
Na ovaj dan, potvrđujemo da osobe s Down sindromom imaju pravo da u potpunosti i efektivno uživaju u svim ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama. Neka svako od nas  dâ svoj doprinos da bi djeca i osobe s Down sindromom u potpunosti učestvovali u razvoju i životu svojih zajednica na bazi jednakopravnosti s drugima. Hajdemo da izgradimo inkluzivno društvo otvoreno za sve.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...