Feng shui pravila uz koja ćete svoj dom pretvoriti u utočište pozitivne energije

 

feng-shui_pozitivna-energija_mir_uredi-dom_savjeti_interijer_zabava_magazin

Feng shui, drevna kineska praksa, usmjerena je na stvaranje harmonije i ravnoteže u životnim prostorima. Pridržavajući se feng shui načela, svoj dom možete pretvoriti u utočište pozitivne energije i mira.

 

Evo koja su feng shui pravila za uređenje doma.

 

Razumijevanje feng shuija

Feng shui, što znači “vjetar” i “voda”, ukorijenjen je u taoističkom vjerovanju da je sve međusobno povezano i da okoliš značajno utječe na naše živote. Cilj je urediti svoju okolinu tako da omogući slobodan protok chi (energije) i postigne ravnotežu između yina (pasivne energije) i yanga (aktivne energije).

 

Ključna feng shui načela

Prije nego što se upustite u konkretne savjete za uređenje, bitno je shvatiti temeljna načela feng shuija:

·       chi energija – životna sila koja teče kroz sva živa bića; dobar feng shui ima za cilj olakšati nesmetan protok chija u vašem domu

·       yin i yang – balansiranje ove dvije komplementarne sile je ključno; yin predstavlja mekoću, smirenost i opuštenost, dok yang simbolizira vedrinu, aktivnost i pokret

·       pet elemenata – drvo, vatra, zemlja, metal i voda; svaki element ima jedinstvene karakteristike i igra ulogu u postizanju harmonije.

 

Feng shui pravila za uređenje doma

Slijedite ova feng shui pravila za uređenje doma.

 

1. Čist prostor

Nered remeti protok chija, što uzrokuje stagnaciju i stres. Započnite raspremanjem svojeg doma. Držite samo predmete koji služe svrsi ili donose radost. Koristite rješenja za pohranjivanje za održavanje čistog, organiziranog okoliša.

 

2. Ulazi i vrata

Ulaz omogućuje chiju da uđe u vaš dom. Osigurajte da su vaša ulazna vrata čista, ugodna i bez prepreka. Iznutra se vrata trebaju otvarati glatko bez škripanja, što simbolizira nesmetan protok mogućnosti.

 

3. Raspored dnevne sobe

Dnevni boravak trebao bi biti živahan i privlačan prostor. Rasporedite namještaj kako biste olakšali razgovor i kretanje. Izbjegavajte postavljati sofe leđima okrenutim prema ulazu jer to stvara osjećaj ranjivosti.

 

Uključite svih pet elemenata kroz boju, oblike i materijale, kako biste postigli ravnotežu.

 

4. Spavaća soba kao utočište

Spavaća soba je mjesto odmora i pomlađivanja. Postavite krevet uz čvrsti zid, dijagonalno nasuprot vratima, ali ne u ravnini s njima. Koristite umirujuće boje poput nježno plave, zelene i neutralne. Uklonite elektroničke uređaje i ogledala koja reflektiraju krevet jer mogu poremetiti san.

 

5. Organizirana kuhinja

Kuhinja predstavlja hranu i bogatstvo. Držite je čistom i organiziranom, s oštrim predmetima pohranjenim izvan vidokruga. Štednjak, sudoper i hladnjak trebali bi tvoriti trokut, simbolizirajući skladnu interakciju elemenata vatre, vode i metala.

 

6. Elementi za uravnoteženje

Promišljeno uključite pet elemenata u svoj dom:

·       drvo – dodajte biljke, drveni namještaj ili zelene i smeđe tonove

·       vatra – koristite svijeće, rasvjetu ili crvene i narančaste nijanse

·       zemlja – uključite keramiku, kamenje ili žute i bež nijanse

·       metal – integrirajte metalne predmete, skulpture ili bijele i sive boje

·       voda – uvedite fontane, akvarije ili plave i crne tonove.

 

7. Korištenje ogledala

Ogledala mogu pojačati energiju i svjetlost, ali ih treba postaviti strateški. Izbjegavajte ogledala okrenuta prema ulaznim vratima, jer mogu odbiti chi iz kuće. Koristite ogledala za proširenje prostora i odražavanje prekrasnih pogleda, što pojačava energiju sobe.

 

8. Prirodno svjetlo i zrak

Osigurajte dovoljno prirodnog svjetla i protok svježeg zraka u cijelom domu. Koristite prozirne zavjese kako biste omogućili sunčevu svjetlost i redovito otvarajte prozore kako biste udahnuli svjež zrak.

 

Svjetlost simbolizira yang energiju, donosi živost i pozitivnost.

 

9. Osobni detalji

Osobni predmeti koji čuvaju pozitivna sjećanja i osjećaje poboljšavaju protok chija. Izložite obiteljske fotografije, suvenire s putovanja i značajna umjetnička djela kako biste stvorili prostor ispunjen pozitivnom energijom.

 

10. Pažljiv izbor boja

Boje utječu na raspoloženje i energiju. Koristite ih namjerno kako biste stvorili željenu atmosferu:

·       crvena – potiče strast i energiju

·       plava – potiče smirenost i spokoj

·       zelena – potiče rast i obnovu

·       žuta – pojačava vedrinu i kreativnost

·       bijela – predstavlja čistoću i jasnoću.

Ako slijedite feng shui pravila za uređenje doma, možete stvoriti skladno i uravnoteženo okruženje koje potiče pozitivnu energiju i dobrobit. Zapamtite, feng shui je stvaranje prostora koji vam odgovara. Vjerujte svojim instinktima i uživajte u procesu pretvaranja svojeg doma u utočište mira i blagostanja.

(krenizdravo)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...