Pet dobrobiti izlaganja jutarnjoj sunčevoj svjetlosti

 

magazin_zdravlje_ljepota_buđenje_jutro_sunce_mobitel_UV-zrake_melatonin

Na sunčevom spektru svjetlosti, vjerojatno najviše spominjane UV zrake, koje su nevidljive, imaju najkraću valnu duljinu i najveću frekvenciju (brzi valovi), te nakon njih slijede vidljive zrake počevši od ljubičaste, plave pa sve do crvene. Infracrvene slijede nakon crvenih i spadaju ponovno u nevidljive zrake, najdulje su valne duljine i najniže frekvencije (spori valovi) s obzirom na UV koje se nalaze na suprotnom kraju.

 

Sada kada smo se malo podsjetili na ovaj sunčev spektar zraka, valja istaknuti kako cijeli spektar ima ključnu ulogu u ljudskom zdravlju i njegovima dobrobitima. Vjerojatno najviše polemike stvara odgovor na pitanje šteti li nam sunce ili ne, no činjenica jest da su naši preci dane provodili vani uz izravnu izloženost punom spektru sunčeve energije i nisu imali problema, te da naša tijela koriste UV valne zrake za proizvodnju vitamina D koji nam je od velike važnosti. Možda bitnije pitanje od prethodnog bi bilo – u koje vrijeme i koliko se izlagati suncu tijekom dana.

 

Ranojutarnje sunce ima veliku moć pozitivnog djelovanja na nas, nije opasno, te je dapače poželjno jer priprema stanice za utjecaj UV svjetla kasnije tijekom dana.

 

Crveno sunčevo svjetlo

Prije opisivanja o crvenom sunčevom svjetlu i koje dobrobiti ima, osvrnimo se malo i na plavo svjetlo koje je suprotno od crvenog. Danas se sve više govori i o štetnosti plavog svjetla, poznatije i kao HEV, a koje se također krije i iza ekrana mobitela, kompjutora ili TV-a te LED rasvjete. Plavo svjetlo sunčevog spektra ima višu frekvenciju i proizvodi više energije i topline nego crveno svjetlo koje je niže frekvencije i većih duljina zraka. Ovo ujedno govori i o tome zašto tijekom izlaska (i zalaska) sunca vidimo više crvene, dok plavu boju neba vidimo tijekom dana oko podneva, kada i osjetimo više topline. Štetne ultraljubičaste (UV) zrake ujutro kod izlaska sunca su također blokirane jer imaju više frekvencije, slične plavoj svjetlosti.

 

A koje sve dobrobiti možete imati od jutarnjeg crvenog sunčevog svjetla, donosimo u nastavku.

  

Pet dobrobiti crvenog spektra sunčevog svjetla

 

Jutarnja sunčeva svjetlost može pomoći da se lakše probudite i razbudite

Pokazalo se da namjerno izlaganje suncu u prvih 30 do 60 minuta nakon buđenja povećava budnost, podiže raspoloženje, smanjuje stres i poboljšava kvalitetu sna. Jutarnje izlaganje sunčevoj svjetlosti potiskuje melatonin i povećava kortizol. Iako kortizol ima lošu reputaciju, ključan je za osjećaj budnosti ujutro. Zapravo, studije su otkrile da su niske razine kortizola u budnom stanju povezane s umorom.

 

Smanjuje učinke starenja

I dok se govori kako plavo svjetlo kod dugog izlaganja može loše djelovati na kožu, crveno svjetlo ima suprotan efekt. Naime, smatra se da može pomoći u smanjenju pojave bora i ožiljaka jer potiče proizvodnju kolagena, proteina u tijelu koji je odgovoran za elastičnost i staničnu obnovu. Postoje čak i terapije (umjetnim) crvenim svjetlom koji djeluje na povećanje proizvodnje energije u mitohondrijima unutar stanica. Smatra se stoga da crveno sunčevo svjetlo može djelovati na ublažavanje vidljivosti linija, bora, ožiljaka od akni i oštećenja od sunca.

 

Pomlađuje oči

Prema istraživanju Scientific Reports o zdravlju mrežnice i crvenom svjetlu, samo tri minute gledanja u fokusirano crveno svjetlo povećava proizvodnju mitohondrijske energije mrežnice i vid do tjedan dana. Bitno je samo tijekom tog izlaganja ne nositi sunčane naočale. Osim toga, svjetlost koja dopire kroz oči, dolazi do hipofize i pinealne žlijezde pa se poboljšava i naše raspoloženje.

 

Podržava zacjeljivanje i regeneraciju

Infracrveno svjetlo potiče regeneraciju tkiva i može ubrzati zacjeljivanje rana jer potiče između ostaloga i proizvodnju vitalne molekule dušikov oksid. Ova ključna molekula važna je za kardiovaskularno zdravlje jer djeluje na sprječavanje zgrušavanja krvi, regulira krvni tlak i poboljšava cirkulaciju, te pomaže boljoj opskrbi tkiva kisikom. Poboljšanjem djelovanja mitohondrija unutar stanica, pokreće se rast i popravak novih mišićnih stanica i tkiva pa je time postignuto brže zacjeljivanje rana, smanjena nelagoda mišića i ukočenost zglobova.

 

Povećava se melatonin

Adekvatno izlaganje jutarnjoj sunčevoj svjetlosti potiče izlučivanje serotonina (hormona sreće) tijekom dana. Ova vrsta izloženosti rano tijekom dana također pomaže u proizvodnji melatonina kasnije navečer, kada nema svjetla. Melatonin je hormon regeneracije i ključan za dobar san.

 

Zaključak

Jasno je da je važno dobiti što više prirodnog sunčevog svjetla, posebno u adekvatno doba dana.

 

Ranojutarnje sunce je najbolje vrijeme za pristup crvenom svjetlu, jer iako je tehnički dostupno i pri zalasku sunca, do večeri u zraku može biti više čestica prašine koje mogu ometati upijanje svih blagodati njegovog djelovanja.

 

Kao i kod većine stvari, najbolji izvori su prirodni—pa iako postoji mnogo infracrvenih sauna i svjetla, idealno je ujutro otvoriti prozor i dopustiti prirodnom jutarnjem svjetlu da učini svoje. Naravno, jutarnje iskakanje iz kreveta znači i raniji odlazak u krevet, stoga svakako isključite svoje ekrane s umjetnim plavim svjetlom, barem sat do dva prije spavanja.

 

Učinite gledanje izlaska sunca svetim ritualom i uzmite trenutak zahvalnosti dok se „kupate“ u ovim ljekovitim zrakama prirode, baš poput pravih po slowliving rituala.

(slowliving)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...