Četiri stvari koje svako jutro treba uraditi za bolji rad crijeva

 

JUTRO_ZDRAVLJE_probiotik_vlakna_magazin

Prvih nekoliko desetaka minuta od buđenja važno je za postizanje zdrave jutarnje rutine, što posebno može pogodovati crijevima i njihovom radu veći dio dana. Dijetetičari su, u moru savjeta koji se daju, saželi najzdraviju rutinu u četiri koraka.

 

Pijte vodu

Umjesto da ujutro posegnete za mobitelom, posegnite za čašom vode. Prema dijetetičaru Jess Cording, adekvatna hidratacija pomaže u održavanju kretanja hrane kroz probavni trakt. Drugim riječima, tako se može spriječiti zatvor. Voda sobne temperature pokazala se da ubrzava probavu.

 

Za održavanje optimalne razine hidratacije tokom dana, Cording preporučuje ispijanje čaše vode uz svaki obrok i jednu čašu između obroka.

 

Uzmite probiotik

Dodaci probiotika mogu vam pomoći u upravljanju nadimanjem, nelagodi u želucu i probavi. Uzimanje ujutro s tom prvom čašom vode jednostavan je način da podržite i održite zdravlje crijeva, za koje znamo da su tako važni za naše raspoloženje, probavu i imunitet, kaže dijetetičarka Maggie Michalczyk.

 

Jedno istraživanje pokazalo je da je veća vjerojatnost da će probiotici biti učinkovitiji 30 minuta ako ih uzmete na prazan želudac ili ako ih uzmete neposredno prije nego ako ih uzmete poslije.

 

Upravljajte stresom

Zbog povezanosti crijeva i mozga, stres može izravno utjecati na zdravlje crijeva i probavu.

 

– Ne zovu želudac nervoznim uzalud – kaže Cording. Ujutro zapišite popis obaveza tokom dana i držite ga se. Uz to možete napisati i dnevnik zahvalnosti, meditacije, joge ili samo uzeti za sebe nekoliko minuta u tišini, kako bi lakše upravljali svojim osjećajima.

 

– Rješavanje hormona stresa može pomoći spriječiti pustoš uma i tijela, uključujući i probavni sustav – kaže Cording.

 

Jedite puno vlakana

Vrijedni hranjivi sastojci igraju itekakvu ulogu kad je u pitanju održavanje zdrave razine šećera u krvi, osjećaja punoće i, naravno, poboljšanje probave. Dodavanje 7 do 10 grama vlakana u doručak mora biti prioritet, kaže Cording.

 

Namirnice s vlaknima nisu obrađene, poput bijelog hljeba, a ako trebate inspiraciju, Cording savjetuje da napravite mješavinu povrća i jaja ili smoothie sa zelenilom, avokadom, pola smrznute banane i chia sjemenkama.

(azra)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...