Bugenvilija: Ljubičasta penjačica koja svaki vrt pretvara u mediteransku oazu

 

cvijeće_vrt_balkon_mediteran_BUGENVILIJA_VRTLARSTVO
Bugenvilija je biljka koja krasi mnoge morske vrtove, a evo što trebate znati o njezinom uzgoju kako bi i vama izrasla u pravu ljepoticu.

 

Sredina svibnja znači da smo ozbiljno počeli razmišljati o planiranju godišnjih odmora i ljetu, a ako želite kroz cijelu godinu u svom domu imati vibru mediteranskog vrta, posadite na balkon ili na komad zemlje u vrtu prekrasnu bugenviliju, ljubičastu raskošnu penjačicu!

Sigurno ste puno puta vidjeli ovu divnu biljku u vrtovima diljem Jadrana, a iako kod vas u lončanici neće narasti 25 metara u visinu – i dalje može biti divan ukras svakog doma. Inače, ovu je drvenastu listopadnu penjačicu u 18. stoljeću otkrio botaničar Philibert Commercon te ju je nazvao u čast Louisu Antoineu de Bougainvilleu, francuskom moreplovcu koji je oplovio svijet te iz Brazila u Francusku donio taj cvijet.

Prekrasni žarki cvjetovi u ljubičasto-rozim nijansama odmah su postali hit u Europi, a od tada do danas je uzgojeno 300 podvrsta bugenvilija. Osim najčešćih sorti s tamnoružičastim cvjetovima, postoje i bugenvilije sa žutim, narančastim i crvenim laticama cvjetovima. Kako je upravo kasno proljeće i rano ljeto idealno doba za sadnju bugenvilija, sada je vrijeme da kupite svoje sadnice ili pak već izraslu biljku i samo ju smjestite u svoj prostor.

Dobro je znati da bugenvilije vole vruć zrak te mogu odlično uspijevati na temperaturama višima od 35 stupnjeva, zbog čega ih uostalom često i viđamo diljem Jadrana. Najčešći način sadnje bugenvilija je taj da ih se posadi uz neki zid, ogradu ili verandu, kako bi se biljka mogla ‘uspinjati’ uz površinu uz koju raste – no, ako ju nemate na što nasloniti, ona će rasti po tlu te stvoriti svojevrsni ljubičasti tepih.

U morskim predjelima Lijepe Naše bugenvilije odlično uspijevaju, no ako živite u kontinentalnom kraju – sadite ju u tegli kako biste ju tijekom zimskih mrazova unijeli unutra te zaštitili od smrzavanja. Naime, bugenvilija ne voli temperature niže od 12 stupnjeva, a ne voli ni pretjeranu vlagu – pa ju nije potrebno često zalijevati.

 

Osim sadnje u kasno proljeće i rano ljeto, tada ova biljka i cvijeta, a može biti raskošna u svojoj ljubičastoj rapsodiji latica sve do rujna. Divna opcija za ukrašavanje ljetnog vrta ili pak balkona, zar ne?

(jolie)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...