PRIPREME ZA LJETO: Nutricionistica Ivana Barišić o zdravom mršavljenju

 

ZDRAVLJE_HRANA_MRŠAVLJENJE_UTRICIONISTICA_zdravlje_journal_tportal_zdravo-tijelo

Uz dolazak proljeća i približavanje ljetne sezone, mnogi imaju dodatnu motivaciju za mršavljenje kako bi se osjećali ugodnije. Tijekom zime nakupio se višak kilograma, a uz redovite tjelesne aktivnosti uravnotežena prehrana može pomoći u poboljšanju cjelokupnog zdravlja. Uvijek je dobro i poslušati što stručnjaci kažu na tu temu

 

'Stvarna činjenica je da se pripreme za ljeto, ako pričamo o zdravom tijelu, ne mogu raditi na proljeće. Na proljeće možete raditi fine-tuning, malo pojačati dozu treninga itd. Prije svega kvalitetno mršavljenje ovisi o vašim trenutnim prehrambenim navikama. Quick fix ne postoji', ispričala nutricionistica Ivana Barišić je u najnovijoj epizodi Topcast Top Radija.

 

'Quick fix' znače brza rješenja, kazala je, prije svega narušavaju naše zdravlje, a rezultat koji polučuju je upravo jojo efekt. Objasnila je definiciju pravilnog i kvalitetnog mršavljenja.

 

'Važne su tri stvari, odnosno tri glavna temelja dok su ostalo nadogradnje. Prvi i osnovni je prehrana, nekakvih 70-80% učinkovitog skidanja kilograma s ciljem da budete zdravi i da nemate jojo efekt u prehrani. Drugi važan faktor je tjelesna aktivnost gdje bih definirala dvije stvari: tjelesna aktivnost u obliku kretanja i tjelesna aktivnost u obliku određene vrste treninga. I treća stvar o kojoj se baš i ne priča puno, ali je od iznimne važnosti, je kvalitetan san. Tu smatram prije svega da morate odmoriti svoj probavni sustav, a ne da se najedete sat vremena prije spavanja. Mentalno ste s glavom i očima otišli u san, ali vaš cijeli probavni sustav i dalje radi, ne odmara. Jetra, kao glavni detoksikacijski organ, nema odmor. Ona radi, jer ste joj ubacili određenu vrstu hrane i tijelo zapravo ne može odmarati. A ujutro se morate probuditi i opet novi ciklus. To je regeneracija organizma i zato je od velike važnosti znati kako, što i u kojoj količini jesti', rekla je Barišić.

 

Govorila je i na temu važnosti doručka te o tome mora li se jesti tri do pet puta dnevno. 'Velika većina istraživanja ide u prilogu tome da je doručak vrlo važan. Naravno, treba staviti naglasak da svaki čovjek nije jednak, nema isti životni stil, nema isti opis posla, tako da se prehrana zapravo treba prilagoditi vašem trenutnom životnom stilu. Doručak je nužan ako razgovaramo o mršavljenju većeg broja kilograma. Zašto? Zato što je to potrebna energija da bi se organizam pokrenuo jer vi masti koje skupljate niste dobili prije dva dana, tri ili šest mjeseci već pričamo o akumuliranom masnom tkivu...', pojasnila je.

 

Istaknula je kako je doručak prije svega pogonsko gorivo za pokretanje metabolizma, doprinosi fokusu i koncentraciji s tim da je važno staviti naglasak i na to kakav je doručak i njegova količina. Nutricionistica Barišić je pričala i sve popularnijoj metodi mršavljenja Intermittent fasting.

 

'Što se tiče popularnog fastinga, za njega osobno smatram da ne može biti sustav hranjenja za ljudsko tijelo. Stavit ću opet malu digresiju na žene zato što mi imamo različiti hormonalni sustav od muškaraca. Muškarci imaju testosteron za koji znamo da je dobar kod gubljenja masnog tkiva. Žene ga s godinama imaju sve manje i manje, a u tome se još priča i o progesteronu i estrogenu. Znači, Intermittent fasting bi za njih značilo još dodatno iscrpljivanje. I treća stvar, može li Intermittent fasting biti kao kura od čišćenja - u tim situacijama kao nutricionist bih predložila da može, ali za osobe koje imaju izgrađene zdrave prehrambene navike. Definitivno ne za nekoga tko je naučio jesti brzu hranu, hranu s dostave, tko se hrani po restoranima i kaže 'ok, od sutra sam na tome jer sam pročitao na internetu da je to dobro', rekla je.

 

U 90% slučajeva, nastavila je nutricionistica, to će polučiti prije svega iscrpljivanje organizma, gladovanje, deficit na određenim makronutrijentima kao što su proteini, ugljikohidrati i masti. 'I što će se dogoditi? Osoba će biti iscrpljena. Broj kilograma neće toliko padati, u prvoj fazi će se izgubiti velika količina vode, nastradat će količina mišićnog tkiva. Gubit će se mišićna masa, ali mast će ostati tu. Onda se dogodi razočaranje i vraća se na bivše postavke. I onda dva obroka malo veća, hop, izgubio sam pet i dobio sam sedam', poručila je. Na kraju je otkrila koliko obroka nam je dnevno potrebno.

 

'Trebaju biti tri glavna obroka. Međuobroci u životu služe prije svega da drže vašu glikemiju u tijelu 'flat'. Što manje imate glukoznih pikova gore/dolje, manje ćete imati 'cravingse' koji vam se najčešće dogode kad dođete kući, nakon posla, cijelog stresnog dana, sjednete i sad 'ufff imam vrijeme za sebe' i onda kreću signali iz mozga. Zašto? Jer niste jeli dovoljno tijekom dana', savjetovala je nutricionistica.

(tportal)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...