18 jednostavnih savjeta za jačanje noktiju

 


Čvrsti i njegovani nokti ideal su mnogih žena, a složićemo se, jedan od najljepših ukrasa na ženi. Zbog nedostatka vremena i obima posla, mnogi posežu za trajnim lakom, geliranim noktima ili nadogradnjom. U nastavku vam donosimo savjete za jačanje i njegu noktiju kako biste spriječili listanje, pucanje i neugledan izgled suhih noktiju.

 

Nokti su izgrađeni od keratina zbog čega mogu upijati materije i više nego koža. To je samo jedan od razloga zašto su mekši nakon kupanja. Iako su nokti sami po sebi čvrsti i otporni, potrebno ih je čuvati od vanjskih uticaja koji ih isušuju ili uzrokuju oštećenja.

 

Zašto se nokti listaju i pucaju?

Mnogi su uzroci slabih noktiju koji se listaju i pucaju. Među njima su genetika, vremenski uslovi, loša briga o noktima, prečeste manikure i korištenje acetona sa alkoholom kao i lakova za nokte sumnjivog sastava. Takođe, ako se ne hranite zdravo, ne pijete dovoljno vode li ste previše vremena u zatvorenom prostoru, lako je moguće da će vam nokti i kosa biti slabi.

 

Listanje noktiju, suhoća i lomljivost upozoravaju na nedostatak vitamina A,B i C kao i na nedostatak željeza i cinka. Takvi nokti su savitljivi, lomljivi i najčešće imaju brazde. Uz to, ako grizete nokte ili ne hidrirate dovoljno ruke, moguće je da će vam i nokti biti slabi.

 

Pored toga, slabi nokti mogu biti znak zdravstvenih problema. Često mogu ukazivati na anemiju ili problem sa radom štitne žlijezde. Ako vam nokti imaju bijele mrlje, to takođe pokazuje da vam nedostaje kalcijuma u tijelu.

 

 

Savjeti za jačanje noktiju:

 Ako morate koristiti aceton, koristite onaj bez alkohola

Prevelika upotreba acetona oštetiće i oslabiti vaše nokte, isto kao i prečest manikir. Danas postoje mnogi odstranjivači laka za nokte koji su na biljnoj bazi i možete ih kupiti u svim drogerijama.

 

Poželjno je nokte lakirati što rjeđe.

 

Koristite lak za jačanje i njegu

Ako već ne možete bez laka za nokte, koristite lakove za jačanje, po mogućnosti prirodnog sastava.

 

Zaštitite nokte tokom pranja suđa i čišćenja

Tokom pranja suđa koristite rukavice, a tokom kupke u kadi držite ruke izvan vode. Takođe, obavezno prilikom čišćenja koristite rukavice kako biste zaštitili nokte, ali i cijele ruke, od nagrizajućih sredstava za čišćenje.

 

Vazelin kao tretman za jačanje noktiju

Tretman vazelinom je posebno učinkovit u zimskim mjesecima jer su tada nokti skloniji pucanju i isušivanju. Osim što hidrira, vazelin je dobar i za vlažnost noktiju.  Nanesite sloj vazelina na nokte, na to stavite pamučne rukavice i ostavite da djeluje preko noći dok spavate. Ujutru operite ruke. Ponavljajte sve dok osjećate da je potrebno kako bi što više ojačali svoje nokte.

 

Skratite nokte dok ne ojačaju do kraja

Duži nokti lakše pucaju. Osim što duži nokti pucaju na vrhovima, često oštete i korijen nokta iako to ne vidimo. Ako želite ojačati nokte, za početak ih sjecite na kraće jer ćete im na taj način dati vremena za regeneraciju prije nego opet izrastu.

 

Tretman mlijekom

Ojačajte svoje nokte dodatnim kalcijumom iz mlijeka. U jednu posudu naspite malo mlakog mlijeka i umočite nokte. Ostavite da stoje tako 5-10 minuta. Ako želite, u mješavinu možete dodati i jedno jaje kao dodatne bjelančevine. Ovaj tretman potpuno je prirodan i možete ga ponavljati svakodnevno.

 

Izbjegavajte turpiju

Ukoliko vodite borbu sa noktima koji se listaju, prestanite sa upotrebom turpije, barem u toku perioda jačanja noktiju. Turpijanje noktiju rastvara slojeve nokta koji se onda još lakše odvajaju i pucaju.

 

Provodite tretman njege ruku i noktiju svake sedmice za najbolje rezultate i najlakše održavanje.

 

Već smo pomenuli kako je zdrava ishrana važna za zdravlje noktiju. Osim same zdrave ishrane, brojne su namirnice koje pospješuju jačanje noktiju. Listu namirnica pronađite u nastavku.

 

Namirnice za jačanje noktiju koje imate u kući

Najbolji način kako ojačati nokte je dobra, zdrava ishrana i dovoljan unos tečnosti. S obzirom da slabi nokti ukazuju na nedostatak vitamina A, B i C kao i željeza, počnite jesti namirnice koje su bogate tim vitaminima. Neke od tih namirnica su paradajz, blitva, kikiriki, mahunarke, perad, losos, tuna, jaja, školjke i rakovi.

 

Bademovo ulje

1 kašiku bademovog ulja pomiješajte sa malo limunovog soka i utrljajte u ruke i nokte. Ostavite da djeluje 2 minute, a potom isperite. Bademovo ulje sadrži antioksidanse i hranjive materije koje hrane nokte i sprečava njihovo lomljenje.

 

Maslinovo ulje

2 kašičice maslinovog ulja lagano umasirajte 10 minuta u nokte. Ovo ulje pomaže u apsorpciji kalcijuma i poboljšava mineralizaciju kostiju i proces kalcifikacije.

 

Sok od limuna

Iscijedite sok od limuna i pamučnom vatom nanesite na nokte. Potom dobro operite ruke toplom vodom. Limun sadrži vitamin C, snažni antioksidans koji učestvuje u borbi protiv slobodnih radikala i sprečava daljnje lomljenje noktiju.

 

Biljni čajevi

Ovaj tretman možete koristiti svaki dan s obzirom na to da je na potpuno biljnoj bazi i jedan je od najboljih načina kako ojačati nokte.

 

Pomiješajte dvije kašičice čaja po izboru, najbolje bi bilo zeleni, sa nekoliko kapi pšeničnog ulja. U tekućinu dodajte i prstohvat soli. Držite ovu smjesu na noktima pet minuta, a potom obrišite suhom krpom.

 

Morska so

Potopite ruke u otopinu vode i morske soli u koju možete dodati sok od limuna. Ruke uronite na 15 minuta, a potom ih isperite. Za bolje rezultate, ponavljajte postupak 7 dana, 2 puta dnevno.

 

Jabukovo sirće

Pomiješajte 1 kašiku jabukovog sirćeta sa 2 do 3 šolje tople vode i vatom nanesite mješavinu na nokte. Jabučna kiselina vlaži nokte i sprečava njihovo lomljenje.

 

Da li ste znali da jabukovo sirće čini magiju za vašu kožu?

 

Vitamin E za jačanje noktiju

U kašičicu ulja čajevca dodajte 2 do 3 kapi E vitamina i mješavinu nježno umasirajte u nokte. Za efikasne rezultate, ponavljajte postupak 2 puta dnevno kroz mjesec dana. Ulje čajevca djeluje kao snažan antiseptik, a vitamin E kao antioksidans.

 

Ulje čajevca kao i ostala ulja za hidrataciju i njegu kože možete koristiti do tri puta sedmično kako bi poboljšali kožu oko noktiju i sprečili nastanak zanoktica.

 

Kokosovo ulje

Stavite nekoliko kapi kokosovog ulja na nokte i nježno ga utrljajte. Kokosovo ulje omekšava zanoktice, poboljšava cirkulaciju krvi u noktima i čini ih jačima.

 

Sok od paradajza

Budući da je bogat antioksidansima i proteinima, sok od paradajza može izliječiti lomljive nokte i ojačati njihovu teksturu. Sve što treba da učinite je pomiješati 2 kapi ruzmarinovog ulja i 2 kašike soka od paradajza, i uroniti nokte na 10 minuta.

 

Arganovo ulje

Ovo ulje je takođe dobro za jačanje noktiju. Nanesite arganovo ulje kao dio rutine tokom manikure ili pedikure.

 

Pored toga, pomiješajte jednake količine soka od limuna i arganovog ulja u posudicu.  Nokte u toj tečnosti držite umočene 10-15 minuta, a nakon toga ih isperite mlakom vodom. Nemojte koristiti sapun nego čistu vodu. Ne pretjerujte sa korištenjem ovog tretmana jer limun može nagristi kožu oko nokta. Najbolje bi bilo koristiti ovaj tretman jednom sedmično.

zdravija.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!