Najljepši botanički vrt na svijetu otvoren je za posjetitelje

  

nizozemska_botanički-vrt_keukenhof_cvijeće_tulipani_index_journal

KEUKENHOF, najveći vrt tulipana na svijetu u blizini Amsterdama, otvorio je vrata na svoju 75. obljetnicu i očekuje stotine tisuća posjetitelja koji će se moći diviti cvijeću iz sedam milijuna cvjetnih lukovica.

 

Smješten u Lisseu na zapadu Nizozemske, park koji se prostire na 32 hektara zasađen je milijunima raznobojnih tulipana i drugog cvijeća i popularna je atrakcija u zemlji. Prošle godine divilo mu se oko 1.4 milijuna posjetitelja.

Otvaranje parka potaknulo je i akciju ekološkog pokreta Extinction Rebellion, čijih je sedam članova nakratko golo prosvjedovalo pred vratima parka u četvrtak protiv upotrebe pesticida u uzgoju lukovica.

 

"Ova prekrasna, šarena polja skrivaju ogromnu štetu uzrokovanu uzgojem lukovica. Kukci, ptice i biljke masovno umiru zbog poljoprivrednih otrova", rekla je u izjavi Lydia Steutel, glasnogovornica Extinction Rebelliona.

Vrt Keukenhof osnovala je 1949. skupina uzgajivača i izvoznika tulipana kako bi izložili svoje proizvode. Osim turista iz više od stotinu zemalja, privukao je i monarhe, a nekoliko kraljeva i kraljica iz europskih zemalja dolazilo je na gala otvaranja tijekom godina.

 

Ove godine, zlatnožuti tulipan nazvan u čast kralja Charlesa III. bit će jedna od atrakcija izložbe, koja će također biti obilježena koncertom nizozemske operne pjevačice Laetitie Gerards, povodom proslave 75. godišnjice vrta. Vrt će ove godine ostati otvoren do 12. svibnja.

(index)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...