Suplementi kolagena... Potreba ili trend?

 

suplementi_kolagen_ljepota_zdravlje_bore_zatezanje-kože_lice

Suplementi kolagena navodno pomlađuju te poboljšavaju zdravlje i ljepotu kože. Ali djeluju li oni zapravo ili samo bacate svoj novac? Odgovor donose znanstvenici.

 

Otkako su stigli na tržište, dodatke prehrani s kolagenom mnoge žene ritualno kupuju i koriste jer, kako tvrde proizvođači suplemenata, kao i brojni recenzenti, brišu bore, zatežu kožu i tenu vraćaju mladenačku vibrantnost. Ali što kažu nezavisni istraživači?

 

U istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Journal of Drugs in Dermatology navodi se da uporaba dodataka prehrani s kolagenom ima i kratkoročne i dugoročne beneficije. Prema njihovim rezultatima, suplementi s kolagenom povećaju elastičnosti kože, hidriraju i zacjeljuju kožu.

 

Pročitajte: 10 beauty trikova uz koje ćete izgledati svježe i odmorno, čak i kada se osjećate suprotno

 

Međutim, novije studije i drugi neovisni istraživači osporavaju njihove rezultate tvrdeći da su financirani od strane kompanija koje proizvode dotične suplemente i da ne postoje objektivni dokazi koji bi potkrijepili njihovu stvarnu učinkovitost.

 

Drugim riječima, smatraju da nema dovoljno dokaza koji čvrsto pokazuju da suplementi na bazi kolagena povećavaju opskrbu tijela – a posebice kožu – tim vrijednim proteinom. Naime, kad konzumirate proteine, oni se u tijelu razgrađuju na aminokiseline. Vaš organizam tada odlučuje na što će ih koristiti – hoće li to biti za obnovu vaših zglobova ili ljepotu kože, teško je znati.

 

Bez obzira na ovu dilemu koja je stavljena pred nas, činjenica je da je kolagen – bilo da ga uzimate s hranom bogatom kolagenom ili u obliku suplementa – dobar za vaše tijelo i ne biste ga zbog toga trebali odbaciti. Dapače, ako djeluje i na zdravlje i ljepotu, možete samo biti na dvostrukom dobitku.

(ljepotaizdravlje)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO