20 stvari koje već danas možete učiniti za bolje mentalno zdravlje

 

žena_odmor_čitaj-knjigu_zdravlje_mentalno-zdravlje_pravilna-prehrana_magazin

U današnjem ubrzanom tempu života svi su suočeni s brojnim izazovima koji mogu ozbiljno utjecati na mentalno zdravlje. Kako to popraviti?

 

Da biste postigli emocionalnu ravnotežu u godini koja je ispred vas, ključno je usvojiti holistički pristup koji obuhvaća različite aspekte vašeg života – fizičko, emocionalno i društveno. Sve kreće već od malih koraka koje svakodnevno možete napraviti za sebe, a samim time i za svoje zdravlje. Jer na kraju krajeva – ako imate sve, a zdravlje nemate – opet nemate ništa.

 

Možda je upravo sad pravo vrijeme da stanete na tren i promislite što točno radite trenutačno za svoje mentalno zdravlje i kako ga možete još više poboljšati.

 

Savjeti za poboljšanje mentalnog zdravlja

Vježbajte redovito

Redovita tjelovježba može poboljšati ne samo fizičko već i mentalno zdravlje. To može uključivati ​​hodanje, trčanje, jogu ili bilo koju drugu aktivnost u kojoj uživate. Tjelesna aktivnost potiče lučenje endorfina, hormona sreće, koji mogu popraviti raspoloženje.

 

Uspostavite rutinu

Rutina može pružiti osjećaj sigurnosti i predvidljivosti. Ovo je posebno važno u svijetu koji je često nepredvidiv, zato pokušajte postaviti redoviti raspored za ustajanje, jelo, vježbanje i spavanje.

 

Osigurajte si dovoljno sna

Kvalitetan san ima ključnu ulogu u ukupnom zdravlju. Ključno je održavati dosljedan raspored spavanja, kreirati mirnu atmosferu u spavaćoj sobi i ograničiti vrijeme provedeno ispred ekrana prije spavanja.

 

Pravilna prehrana

Prehrana ima ključnu ulogu u mentalnom i fizičkom zdravlju. Pokušajte uključiti raznovrsnu hranu, voće, povrće, proteine ​​i puno vode te izbjegavajte pretjerani unos šećera i prerađene hrane.

 

Povezivanje s drugima

Ljudska podrška neophodna je za dobro mentalno zdravlje. Razgovarajte s prijateljima, obitelji ili članovima zajednice. Održavanje društvenih veza može pružiti podršku u teškim vremenima, a posebice ako imate kraj sebe ljude kojima se možete povjeriti.

 

Postavite ciljeve

Postavljanje realnih i ostvarivih ciljeva pomaže u održavanju fokusa i motivacije. Razbijanje velikih ciljeva na manje korake čini ih dostižnijima, ali i lakše ostvarivima.

 

Vježbajte svjesnost i meditaciju

Ove tehnike mogu pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe. Redovito prakticiranje svjesnosti ili meditacije može poboljšati koncentraciju i pomoći vam da budete prisutni u sadašnjem trenutku. Ako ne znate kako početi, vodič kroz mindfulness meditaciju za početnike provjerite ovdje.

 

Postavite granice

Naučite postaviti granice da biste zaštitili svoje emocionalno i mentalno zdravlje. Osvijestite sami sebi da nije uvijek moguće udovoljiti svim zahtjevima i da je to u redu.

 

Nađite hobi

Pronađite aktivnosti koje vas ispunjavaju i poradite na razvoju hobija. To može biti umjetnost, sport, pisanje ili bilo što drugo što vas čini sretnim.

 

Educirajte se o zdravlju

Razumijevanje načina na koji funkcionira vaše mentalno zdravlje može vam pomoći u prepoznavanju izazova i odgovarajućeg načina odgovora na njih. Obrazovanje može uključivati ​​čitanje, pohađanje predavanja ili razgovor sa stručnjakom.

 

Pomozite drugima

Volontiranje ili potpora drugima ne koristi samo zajednici, nego i vama. Osjećaj doprinosa može poboljšati samopouzdanje i osjećaj svrhe da ste u nečemu bili korisni i nekome pomogli.

 

Razvijajte pozitivne misli

Aktivno radite na prepoznavanju negativnih misli i njihovoj zamjeni pozitivnima jer to itekako može poboljšati vaš ukupni način razmišljanja i osjećaj samopouzdanja.

 

Strukturirajte svoj radni prostor

Organiziranje vašeg radnog prostora može poboljšati učinkovitost i smanjiti osjećaj nereda, a vjeruje se da čist i organiziran prostor može pozitivno utjecati na vaše raspoloženje.

 

Potražite stručnu podršku

Ako osjećate da ne možete sami upravljati svojim mentalnim zdravljem, potražite pomoć ovlaštenog terapeuta ili psihijatra. Stručnjaci mogu pružiti podršku i alate za rješavanje izazova koje vi sami ne možete riješiti.

 

Vodite dnevnik

Vođenje dnevnika može vam pomoći da izrazite svoje misli i osjećaje, a ovo zaista može biti koristan alat za samonadzor i razumijevanje vlastitih emocionalnih procesa.

 

Naučite reći ne

Postavljanje granica i odbijanje dodatnih obaveza kada ste preopterećeni može biti ključno za očuvanje vašeg mentalnog zdravlja. Naučite prepoznati svoje granice i izrazite svoje potrebe.

 

Cijenite male stvari

Usmjerite pozornost na male, svakodnevne radosti i trenutke zahvalnosti. Prakticiranje zahvalnosti može promijeniti vašu perspektivu i poboljšati opće emocionalno blagostanje.

Čitajte više

Čitanje može biti izuzetno terapeutska aktivnost. Pronađite knjige koje vas interesiraju, bilo da su to beletristika, samopomoć ili istraživanje novih područja. Čitanje može pružiti bijeg u druge svijetove ili vam pružiti nove perspektive. Možete početi s ovom listom knjiga.

 

Poboljšajte odnos prema sebi

Razvijanje pozitivnog odnosa prema sebi ključno je za dobro mentalno zdravlje. Radite na prihvaćanju svojih slabosti i vrednovanju svojih vrlina – to je prvi korak do ljubavi prema sebi.

 

Slavite svoje male pobjede

Nemojte zanemarivati male uspjehe i postignuća. Svaki korak prema vašem cilju, bez obzira na veličinu, zaslužuje priznanje. Slavlje malih pobjeda može ojačati vašu motivaciju i podići samopouzdanje te stvoriti pozitivan ciklus u vašem životu. Obratite pažnju na svoje napore i budite ponosni na svaki svoj napredak.

(ljepotaizdravlje)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO