Kako dovesti Hygge u svoj dom i učiniti svaku sobu čarobnom (ne samo za Božić)

 

božić_blagostanje_magazin_toplina_Danska_mirisi_hygge_boje_životni-stil_okusi_uredi-dom

Danci dobro znaju što znači riječ Hygge. Pronaći prijevod za tako ekspresivan koncept, međutim, teško je jer Hygge je životni stil, filozofija koja spaja toplinu, dijeljenje, udobnost, radost i daje osjećaje blagostanja.

 

I Danska, među najsretnijim zemljama na svijetu, zna nešto o tome, učeći nas da svaki mjesec u godini ima svoj skriveni Hygge.

 

Svaki dan možemo ponovno otkriti tu sreću povezanu s malim stvarima, s jednostavnim trenucima koje možda uzimamo zdravo za gotovo.

 

A sad kad smo usred najhygge razdoblja koje postoji, Božića, još je jednostavnije.

 

Svatko može unijeti hygge u svoj dom i svaku prostoriju ispuniti čarolijom i atmosferom.

 

Kako? Evo malog vodiča s 5 dimenzija Hyggea:

okusi: Hygge ima puno veze s okusom, a time i sa slatkišima, ali i toplim i okrepljujućim pićima koja prenose osjećaj smirenosti i koja nas obavijaju u hladnom danu. Stavite pregaču i napravite rustikalnu tortu, napravite i ukrasite kekse. Popratite ih vrućom čokoladom, biljnim čajem, sirupom od bazge ili glöggom, ukusnim švedskim kuhanim vinom.

mirisi: Hygge je kombinacija slatkih aroma jabuke, jele, začina poput cimeta, klinčića, zvjezdastog anisa. Svatko od nas ima miris vezan uz sretne uspomene, bilo iz djetinjstva ili odrasle dobi. Ponovno stvorite te emocije počevši od mirisa kroz aromaterapiju, na primjer.

zvukovi: kako zvuči sreća? Za neke je to tisuću puta slušana pjesma, za druge lavež njihovog psa. Hygge se također bavi umirujućim zvukovima i oni su također subjektivni. Naš savjet je da se oslonite na melodije prirode iz cijelog svijeta, bilo da se radi o kiši ili šumu vjetra. Za one koji imaju kamin čak i zvuk pucketanja drva može biti čisti Hygge.

boje: Hygge je svjetlo pažljivo dizajnirano za stvaranje prave atmosfere. Sjetite se božićnih sajmova na kojima svjetla čine razliku kad sunce zađe. Okruženje s dominantnom hladnom rasvjetom nikada neće biti dovoljno hygge. Dajte prednost blagom svjetlu za opuštanje uma i tijela i oslonite se na svijeće.

toplina: u Hyggeu osjet topline zauzima važno mjesto. Ali što se podrazumijeva pod “toplinom”? Blizina dragih osoba, par ručno rađenih čarapa, udobna dekica u koju se možete ušuškati da vam odmah bude bolje i odagnate loše misli. To je terapeutski!

Svatko od nas prirodno ima svoje poimanje Hyggea, a važno je doživjeti osjećaje koji odmaraju dušu.

(novilist)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...