Mmmm... Ljetna Pavlova torta s miksom bobičastog voća

 

DESERT_KOLAČ_LJETNA-PAVLOVA_PAVLOVA_PAVLOVA-TORTA_RECEPTI_kuhinja_gastro_osvježenje_voće_hrana

Obilje ljetnog voća čeka nas na tržnicama. Zašto ga ne bismo iskoristili za pripremu ljetne Pavlova torte?

 

Pavlova je najpoznatija torta s beze korama, a dobila je ime po ruskoj balerini Ani Pavlovnoj. Ova kultna slastica, koja kombinira hrskavost kora od bjelanjaka i sočnu unutrašnjost te slatke voćne note, danas je jedna od najpopularnijih torti svijeta, a za njezin je originalan recept zaslužan slastičar koji je 1929. na pozornici jednog svjetskog kazališta gledao baletnu izvedbu „Smrt Labuda“ balerine Pavlovne, te je zatim kreirao ovu slasticu kao posvetu njezinoj eleganciji i lakoći kretanja.

 

Svaka prava Pavlova torta je meka iznutra, a hrskava izvana, krhka na dodir i pomalo teška za izradu, ali definitivno okusno neodoljiva. Prozračna je i osvježavajuća pa se najčešće priprema tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. U proljeće je primarno pripremamo s nadjevom od jagoda, no kako su na tržnice diljem Lijepe Naše već došle brojne druge sorte ljetnog voća – zašto ih ne iskoristiti i u ovom receptu?

 

Borovnice, maline, jagode, trešnje ili ribizl – svejedno je. Pomiješajte sve te slasne ljetne bobice i njima obogatite svoju Pavlovu. Dobit ćete desert koji će mamiti uzdahe i izgledom i okusom, a ako nemate vlastiti recept, mi vam jedan prokušani donosimo u nastavku.

Ljetna Pavlova

Sastojci:

·         5 bjelanjka (sobne temperature)

·         prstohvat soli

·         250 g šećera

·         1/2 žlice alkoholnog ili bijelog vinskog octa

·         1 žlica kukuruznog škroba (gustina)

·         350-500 ml vrhnja za šlag

·         1 žlica šećera

·         1 žličica ekstrakta vanilije

·         svježe sezonsko voće – jagode, maline, borovnice, očišćene trešnje

·         listići mente i naribana korica limuna, za dekoraciju

 

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 130°C. Lim obložite papirom za pečenje.

Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih istucite u snijeg, uz postupno dodavanje šećera. Miksajte još nekoliko minuta, smjesa treba biti čvrsta, glatka i sjajna. Kada se šećer u bjelanjcima potpuno otopio, dodajte ocat i gustin pa sve još dobro promiješajte.

Smjesu od bjelanjaka (meringu) prebacite na papir za pečenje, oblikujte u krug promjera oko 20 cm. Špatulicom ili nožem povlačite meringu odozdo prema gore, želite li dobiti visoku, hrskavu podlogu od bjelanjaka po kojoj je Pavlova i poznata.  Stavite ju u zagrijanu pećnicu i pecite oko 90 minuta.  Za vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu. Podloga (beze kora) od bjelanjaka izvana treba biti hrskava, a iznutra mekana i pjenasta. Pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite koru da se polako hladi u pećnici.

Istucite slatko vrhnje, dodajte šećer i vaniliju. Hladnu beze koru pažljivo odvojite od papira pa prebacite na tanjur za serviranje. Na koru nanesite tučeno vrhnje, zatim rasporedite voće i ukrasite listićima mente (metvice) i naribanom limunovom koricom.

Ako želite, Pavlovu možete i malo izdubiti u sredini te zatim u tu udubinu dodati još više voća.

(jolie)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...