Mlijeko sa kurkumom- zlatni napitak za jačanje imuniteta

  

kurkuma_začin_biber_napitak_mlijeko_golden-milk_zlatno-mlijeko_jačanje-imuniteta_jesen_zdravlje_prirodno-liječenje

Kurkuma je jedan od najzdravijih začina, a njeni benefiti uključuju protivupalno djelovanje, brojne antioksidanse i nutrijente. Osim što je zdrava, svojom bojom učiniće svako jelo zanimljivijim, a zašto se zaustaviti samo na jelu, kad kurkumu možemo dodati i u napitke?‘Golden milk’ ili zlatno mlijeko ime je dobilo upravo zbog kurkume koja ovom napitku daje skoro zlatnu boju. Ovaj napitak dolazi iz Ayurvedske tradicije, a nedavno je postao popularan i u zapadnim zemljama. Osim što je fotogeničan i dobro će izgledati na svakom Instagram profilu, ovo je jednostavan način da u svakodnevicu ubacite superhranu poput kurkume.

 

Takođe, ovaj napitak će vas ugrejati, ugodno je začinjen, a možete ga i zasladiti. Pomoći će u liječenju prehlada, problema sa stomakom, ali i pročistiti kožu. Neki ga konzumiraju ujutro umjesto kafe, dok drugi kažu da ih ovaj napitak smiruje i priprema za spavanje. Naša preporuka je da sami isprobate kada vam najviše odgovara, a pošto ne sadrži kofein, možete ga piti u bilo koje doba dana. A kako pripremiti zlatno mlijeko? Čitajte dalje.

 

Sastojci:

·       1 šolja bademovog mlijeka

·       1/2 male kašike mljevene kurkume

·       prstohvat crnog bibera

·       1/4 kašičice cimeta

·       med (po želji)

U listi sastojaka zasigurno vam je u oko upao crni biber. Iako to nije začin koji bi mnogi povezali sa ispijanjem opuštajućeg napitka, u ovom receptu je prisutan iz praktičnih razloga. Naime, biber olakšava absorpciju kurkumina, koji je najzaslužniji za zdravstvene benefite kurkume. Mali prstohvat bibera nećete ni osjetiti, a dat će nevjerojatan ‘boost’ vašem zlatnom mlijeku.

Priprema:

U blender dodajte bademovo mlijeko, potom i suhe sastojke. Sve izblendajte zajedno kako bi nestale grudice. Zlatno mlijeko zatim prebacite u lončić i ugrejte na šporetu. Skinite sa vatre prije nego zakipi i premjestite u šolju. Zasladite medom po želji ili ukrasite cimetom. U ovaj osnovni recept možete dodavati i druge začine poput kardamoma, klinčića, đumbira ili zvezdastog anisa kako biste svaki dan imali nešto drugačiji ukus. Poigrajte se i uživajte!

(zdravija)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...