Izloženost mirisima eukaliptusa, ruže, limuna ili lavande dok spavamo znatno poboljšava rad mozga

 

SPAVAĆA-SOBA_MIRIS_NJUH_ETERIČNA-ULJA_MOZAK_RAD-MOZGA_DEMENCIJA_PAMĆENJE

Od svih osjetila kojima se volimo prepuštati miris je onaj koji bi mogao održati vitalnost mozga u starosti. Istraživači sa Sveučilišta California u Irvineu nedavno su otkrili da izloženost određenim mirisima dok spavamo značajno poboljšava kognitivne funkcije.

 

Njihov eksperiment s 43 odraslih u dobi od 60 do 85 godina, koji su dva sata tijekom noći u razdoblju od šest mjeseci bili izloženi mirisima eteričnih ulja ruže, naranče, eukaliptusa, limuna, paprene metvice, ružmarina ili lavande u difuzoru zraka, sugerira da se kognitivni pad i demencija mogu usporiti na jednostavan način - raspršite određeni miris u spavaćoj sobi svaku večer prije spavanja.

 

Kako to funkcionira?

 

Izloženost mirisima poboljšava kognitivne sposobnosti jačanjem veze između neuroloških područja koja uključuju pamćenje i donošenje odluka, objavljeno je u časopisu Frontiers in Neuroscience. Poznato je da je stimulacija sive tvari u starosti ključna za održavanje dobrog kognitivnog zdravlja. To podrazumijeva rješavanje križaljki, učenje novih sadržaja, održavanje socijalnih veza i sve drugo što naš mozak potiče na reakciju.

 

Pokazalo se i da se obogaćivanjem okoliša mirisima potiče neuroplastičnost te da se naša sposobnost otkrivanja mirisa pogoršava prije nego što naša kognitivna sposobnost počinje opadati. Gubitak mirisa povezan je i s odumiranjem moždanih stanica, što također dokazuje vezu između mirisa i neurološke funkcije. Ali za razliku od promjena vida koje korigiramo naočalama i oštećenja sluha za koje imamo slušna pomagala, do sada nije bilo savjeta što činiti kada počinjemo gubiti miris.

(zivim)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...