Maca prah - čudesna supernamirnica koja podiže libido, popravlja raspoloženje i regulira hormone

 

hormoni_maca_maca-prah_plodnost_prostata_spolnost_zdravlje

Maca (čita se maka) prah jedna je od tzv. supernamirnica koje su u posljednjim godinama izazvale velik interes javnosti. Naime, uz primjerice chia sjemenke, goji bobice i kakao, maci se pripisuju iznimna nutritivna svojstva i svrstava je se među najzdravije namirnice na svijetu.

 

Ovo peruansko kupusasto povrće, poznato pod imenom peruanski ginseng, svoje porijeklo vuče u središnji dio Anda odakle se proširio diljem svijeta. Na Andama, maca raste na visini od 4.000 metara. Tradicionalno se korijen mace koristi za poboljšanje plodnosti i seksualnu energiju.

 

Danas je maca dostupna u obliku praha, kapsula ili kao čaj. Upravo je prah najčešće dostupan i korišten oblik mace.

 

Što je maca prah?

Kako je rečeno ranije, maca pripada porodici kupusastog povrća, kojoj pripadaju i brokula, cvjetača, kupus i kelj. No, u slučaju mace, korijen je ono u čemu leži najveće nutritivno bogatstvo. Različito od biljke do biljke, korijen se razlikuje po boji, pa varira od bijele do crne.

 

Okus maca praha je prilično intenzivan i pomalo neobičan, kombinacija zemljastog i slatkog s gorkim okusom koji ostaje u ustima. Maca se najčešće dodaje smoothiejima, zobenim kašama ili nekim slasticama.

hormoni_maca_maca-prah_plodnost_prostata_spolnost_zdravlje

Nutritivna vrijednost maca praha

Maca prah je iznimno nutritivno bogata, zbog čega je mnogi i svrstavaju u kategoriju superhrana. Ona je izvrstan izvor niza vitamina i minerala neophodnih za normalno funkcioniranje ljudskog organizma.

 

U 100 grama maca praha nalazi se 325 kcal i:

·      Ugljikohidrata: 71,4 grama

·      Proteina: 14,3 grama

·      Masti: 3,6 grama

Od vitamina i minerala nalazimo jako velike količine vitamina C i vitamina B kompleksa. Od minerala maca prah je bogat bakrom, kalijem, željezom i manganom. Osim toga, maca sadrži i bioaktivne biljne spojeve poput glukozinolata i polifenola koji također pozitivno utječu na ljudsko zdravlje.

 

Zdravstveni benefiti maca praha

Maca prahu propisuje se niz pozitivnih učinaka na zdravlje ljudi:

 

1. Podiže libido i kod muškaraca, i kod žena

Mnoge odrasle osobe bore se sa smanjenom seksualnom željom. Maca je iznimno učinkovita, potvrđeno je studijama, u povećanju seksualne želje.

 

Studija objavljena u BMC Complementary and Alternative Medicine potvrdila je da uzimanje mace u trajanju od minimalno 6 tjedana poboljšava seksualnu želju i libido u oba spola.

 

2. Može povećati plodnost kod muškaraca

Kada se govori o plodnosti kod muškaraca, kvaliteta i kvantiteta sperme je od presudne važnosti. Postoji nekoliko znanstvenih potvrda da korijen mace povećava plodnost kod muškaraca, stoji u studiji objavljenoj u Evidence-based Complementary and Alternative Medicine.

Također, potvrđeno je da maca poboljšava kvalitetu sperme i kod neplodnih i kod zdravih muškaraca. Nakon 4 mjeseca redovne konzumacije maca praha kod muškaraca je zamijećeno poboljšanje volumena, broja i pokretljivosti sperme.

 

3. Može smanjiti simptome menopauze

Menopauza je period u životu žene u kojem se završava njezin menstrualni život. Prirodno opadanje estrogena koje se događa tijekom ovog perioda može biti krivac za niz neugodnih simptoma koji uključuju promjene raspoloženja, učestale vrućice, probleme sa spavanjem i nervozu. Maca potvrđeno smanjuje ove simptome i olakšava simptome menopauze.

 

4. Može poboljšati raspoloženje

Nekoliko se studija bavilo utjecajem maca praha na poboljšanje raspoloženja. Kako stoji u zaključcima, maca je povezana sa smanjenom anksioznošću i simptomima depresije, pogotovo kod žena u razdoblju menopauze.

 

5. Povećava razinu energije i poboljšava sportske performanse

Mnogi sportaši uzimaju maca prah za povećanje energije i poboljšane sportske performanse. Navodi se kako maca prah doprinosi povećanju mišićne mase, jakosti, porastu energije i poboljšanim performansama.

 

Studija objavljena u časopisu Journal of Ethnopharmacology potvrdila je poboljšanje rezultata na primjeru biciklista koji su uzimali maca ekstrakt, u odnosu na skupinu koja nije uzimala ovaj dodatak prehrani.

6. Štiti kožu od sunca

Ultraljubičaste zrake opasne su ukoliko koža nije zaštićena, a dugotrajno izlaganje UV zrakama može izazvati bore, starenje i isušivanje kože, ali i povećan rizik od karcinoma kože.

 

Studija koju je proveo Gonzales u navodi dokaze da apliciranje ekstrakta mace na kožu može pomoći kao zaštita od UV radijacije. Zaštitni utjecaj pripisuje se polifenolnim antioksidansima i glukozinolatima koje nalazimo u maci.

 

7.Može poboljšati sposobnost učenja i pamćenja

 

Studija objavljena u Evidence-based Complementary and Alternative Medicine potvrdila je da maca može pozitivno utjecati na moždane funkcije. Već su i Peruanci koristili korijen mace za poboljšanje učinkovitosti djece u školi.

 

8. Može smanjiti veličinu prostate

Prostata je spolna žlijezda čija je funkcija stvarati i izlučivati vlastiti sekret koji je dio sjemene tekućine kod muškaraca. Povećana prostata, poznata i kao benigna prostatična hiperplazija česta je kod starijih muškaraca, a uzrokuje probleme poput poteškoća u prolazu urina.

 

Nekoliko je studija potvrdilo da maca pozitivno utječe na smanjenje povećane prostate. Zaključak je da zasluge za to idu u korist visokog udjela glukozinolata koje nalazimo u maci, a koji su povezani i sa sniženim rizikom od karcinoma prostate.

Kako konzumirati maca prah?

Macu je vrlo jednostavno uključiti u prehranu. Može je se uzimati u tabletama, a ako govorimo o maca prahu tada ga se može staviti u smoothie, zobenu kašu, slastice, energetske pločice i slično.

 

Preporučena doza nije propisana, ali studije preporučuju unos 1,5-5 grama na dan.

 

Koje su nuspojave i kome se ne preporučuje uzimanje maca praha?

Maca se smatra generalno sigurnom za uzimanje no postoje slučajevi kada je bolje izbjeći je ili se prethodno konzultirati s liječnikom.

 

Primjerice, maca se ne preporučuje osobama s problemima sa štitnjačom. Naime, maca sadrži goitrogene, supstance koje mogu utjecati na normalan rad štitnjače.

 

Trudnice i dojilje prije konzumacije svakako se trebaju savjetovati s liječnikom.

(fitness)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...