4 hit napitka za zdravo tijelo i blistavu kožu

 

Određene namirnice mogu usporiti proces starenja, a među njima su i ove 4 od kojih se mogu napraviti zdravi, prirodni sokovi.

ZDRAVLJE_LJEPOTA_NJEGA-LICA_STARENJE_SOK_MRKVA_CIKLA_GREJP_ZDRAVI-NAPITAK

Dok neki napici ubrzavaju starenje, prirodni sokovi dobro utječu na zdravlje cijelog organizma, a neki od njih mogu čak i usporiti proces starenja jer sadrže specifične antioksidanse, vitamine i minerale.

 

Sok od nara

između ostalog, sadrži molekulu koju naš crijevni mikrobiom pretvara u nešto što se zove urolitin A. Ovaj kemijski sastav održava naše mitohondrije zdravima, a poznato je da je disfunkcija mitohondrija jedno od obilježja starenja.

 

Sok od mrkve

Mrkva je namirnica koja se najčešće spominje kada je u pitanju usporavanje starenja. Sok od mrkve sadrži brojne antioksidanse koji usporavaju taj proces. Neki od njih su lutein i beta karoten, a istraživanja su pokazala i da beta karoten smanjuje rizik od raka prostate.

 

Sok od cikle

Zahvaljujući visokoj koncentraciji nitrata, sok od cikle održava zdrave krvne žile i poboljšava kognitivne funkcije. Utvrđeno je da je sok zdraviji od kuhanog oblika ovog povrća.

Sok od grejpa

Grejp sadrži posebnu vrstu karotenoida koji se zove likopen. U stručnom časopisu 'Food Science & Nutrition' navedeno je da likopen djeluje pomlađujuće na kožu ljudi srednje dobi.

(story)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...