Kako je nastala nevjerovatna haljina Belle Hadid koju su stvarali direktno na pisti

 

klix_haljina_moda_pariz_sedmica-mode_dizajn_modni-noviteti_journal_Bella-Hadid 

Francuska modna marka Coperni zaslužna je za jedan od najnevjerovatnijih trenutaka Pariške sedmice mode s performansom u kojem je na gotovo goloj Belli Hadid stvorena haljina.

 

Dizajneri Arnaud Vaillant i Sebastien Meyer udružili su se s Manelom Torresom, voditeljem kompanije Fabrican Ltd i izumiteljem Spray-on tkanine, koji je sam nanio inovativni materijal na manekenku uz pomoć asistenta.

 

Torres, koji je studirao modni dizajn na Kraljevskom koledžu za umjetnost u Londonu, razvio je patentiranu tehnologiju koja se trenutno suši pri dodiru s bilo kojom površinom, uključujući tekućine, kako bi stvorila sloj netkane tkanine.

"Može se koristiti za izradu inovativne odjeće koja se može prati, ponovno nositi, pa čak i integrirati s dijagnostičkim uređajima koji mogu pratiti zdravlje nositelja. Tehnologija se sastoji od kratkih vlakana povezanih zajedno s polimerima i biopolimerima te ekološki prihvatljivijim otapalima koja isporučuju tkaninu u tekućem obliku, a zatim isparavaju kada sprej dođe do površine", rekao je Coperni u izjavi.

"Tekstura tkanine može se mijenjati prema vlaknima (sintetičkim i prirodnim, poput pamuka, lana, poliestera ili najlona kao i recikliranim) i korištenom vezivu te načinu nanošenja spreja", dodaje se.

Snažan hemijski miris ispunio je zrak u Muzeju za umjetnost i obrt, gdje su se okupili gosti dok je Hadid strpljivo stajala više od osam minuta dok je tekućina nanošena. Kad se osušila, asistentica joj je zavrnula rukave, odrezala porub i zarezala bijelu haljinu.

 

Spray-on tkanina može se nanositi tehnologijom aerosola, industrijskim raspršivačima, robotima i 3D ispisom.

 

Vaillant i Meyer rekli su da je Hadid jedini model koji su uzeli u obzir za nastup zbog njezinog afiniteta prema tehnologiji.

 (klix) 

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...