Tajan, BiH: Zelena oaza za one koji žele uživati u ljepotama prirode

 

spomenik-prirode_tajan_kanjon_zavidovići_priroda_putovanja

Spomenik prirode Tajan, koji se nalazi između općina Zavidovići i Kakanj, idealno je mjesto za sve oni koji žele uživati u ljepotama Bosne i Hercegovine.

 

Naime, ovo područje je bogato čistim vodenim tokovima, kanjonima, prirodnim kamenim mostovima, speleološkim objektima i endemskim biljkama i životinjama.

 

Ovdje možete pronaći endemski bosanski ljiljan, koji je stoljećima bio simbol bosanske države. Na ulazu u Lukinu pećinu je široki bršljan. Gregersenova mlječika, zaštićena biljka koja se nalazi na crvenoj međunarodnoj listi ugroženih biljaka, također raste u blizini spomenika prirode Tajan.

 

U šumama žive medvjedi, lisice, divlje mačke, jeleni, veprovi, vukovi... Rijeke i potoci su bogati ribom i rakovima.

Planina Tajan idealna je za kampovanje. U blizini nema većih naselja tako da ćete tokom noći moći uživati u prelijepom pogledu na zvjezdano nebo.

 

Povoljan geografski položaj i pristupačnost svih dijelova spomenika prirode Tajan pruža izvanredne mogućnosti za rekreaciju i turizam. Njegova površina je 50 kilometara kvadratnih.

 

Možete uživati u planinarenju (ture obuhvataju planinu Tajan, Bakoš, Tvrtkovac, Lukinu pećinu, pećinu u Srednjoj stijeni, Mašičku stijenu, kanjon Duboke Tajašnice), biciklizmu.

Tu je i jezero Mašica, pored kojeg su napravljena dva natkrivena objekta za piknik. Na rijeci Gostović se nalaze dva vodopada. Veći vodopad se nalazi dva kilometra prije info-centra i predstavlja jednu od najljepših turističkih lokacija Zavidovića. Drugi vodopad se nalazi dva kilometra poslije info-centra.

 

Možete prenoćiti u izletištu Kamenica, koje mnogi posjetitelji nazivaju "vazdušnom banjom". Nalazi se na nadmorskoj visini od 422 metra. Više informacija možete pronaći na web stranici.

(klix)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...