Tajan, BiH: Zelena oaza za one koji žele uživati u ljepotama prirode

 

spomenik-prirode_tajan_kanjon_zavidovići_priroda_putovanja

Spomenik prirode Tajan, koji se nalazi između općina Zavidovići i Kakanj, idealno je mjesto za sve oni koji žele uživati u ljepotama Bosne i Hercegovine.

 

Naime, ovo područje je bogato čistim vodenim tokovima, kanjonima, prirodnim kamenim mostovima, speleološkim objektima i endemskim biljkama i životinjama.

 

Ovdje možete pronaći endemski bosanski ljiljan, koji je stoljećima bio simbol bosanske države. Na ulazu u Lukinu pećinu je široki bršljan. Gregersenova mlječika, zaštićena biljka koja se nalazi na crvenoj međunarodnoj listi ugroženih biljaka, također raste u blizini spomenika prirode Tajan.

 

U šumama žive medvjedi, lisice, divlje mačke, jeleni, veprovi, vukovi... Rijeke i potoci su bogati ribom i rakovima.

Planina Tajan idealna je za kampovanje. U blizini nema većih naselja tako da ćete tokom noći moći uživati u prelijepom pogledu na zvjezdano nebo.

 

Povoljan geografski položaj i pristupačnost svih dijelova spomenika prirode Tajan pruža izvanredne mogućnosti za rekreaciju i turizam. Njegova površina je 50 kilometara kvadratnih.

 

Možete uživati u planinarenju (ture obuhvataju planinu Tajan, Bakoš, Tvrtkovac, Lukinu pećinu, pećinu u Srednjoj stijeni, Mašičku stijenu, kanjon Duboke Tajašnice), biciklizmu.

Tu je i jezero Mašica, pored kojeg su napravljena dva natkrivena objekta za piknik. Na rijeci Gostović se nalaze dva vodopada. Veći vodopad se nalazi dva kilometra prije info-centra i predstavlja jednu od najljepših turističkih lokacija Zavidovića. Drugi vodopad se nalazi dva kilometra poslije info-centra.

 

Možete prenoćiti u izletištu Kamenica, koje mnogi posjetitelji nazivaju "vazdušnom banjom". Nalazi se na nadmorskoj visini od 422 metra. Više informacija možete pronaći na web stranici.

(klix)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO