Trend “unutrašnjeg tuširanja” trenutno preuzima TikTok?

 

HRANA_UNUTRAŠNJE-TUŠIRANJE_LIFESTYLE_MAGAZIN_TIK-TOK_TREND_ZANIMLJIVO_ZDRAVLJE

Od “Face wine” preko treninga i izazova 12/3/30 sve do najnovijeg trenda “unutrašnjeg tuširanja” koji preuzima TikTok feed čini se da ova platforma nema kraja i granica kada su trendovi u pitanju.

 

Dakle šta je to “unutrašnji tuš’” trend koji je preplavio TikTok mrežu?

Prema riječima korisnika koji su učestvovali u trendu, “unutrašnji tuš” podrazumijeva mješavinu od dvije kašike chia sjemenki, sok od pola limuna i šolju vode koja se, nakon što odstoji desetak minuta, popije što doprinosi zdravoj probavi, spriječava zatvor i “tušira” crijeva, a poznato je koliko su zdrava crijeva bitna za sveukupno zdravlje.

“Jedna kašika chia sjemenki sadrži oko šest grama vlakana, što je odlično, pogotovo jer mnogi od nas imaju manjak vlakana”, navodi Rohini Bajekal, nutricionist iz Plant-Based Health Professionals UK.

 

“Čini se vjerovatnim da bi chia sjemenke mogle biti od pomoći onima koji pate od zatvora, zbog visokog sadržaja vlakana i sklonosti da privlače vodu”, izjavila je za Cosmopolitan UK dr. Deborah Lee iz Dr Fox Online Pharmacy.

 

Da li je TikTok – ov trend “unutrašnjeg tuširanja” siguran?

Za sve one koji razmišljaju da li da učestvuju u ovom trendu mala je vjerovatnoća da će “unutrašnji tuš” predstavljati bilo kakvu posebnu opasnost. Međutim, stručnjaci naglašavaju da niko ne bi trebao koristiti bilo koji oblik laksativa bez medicinskog savjeta ako ima bilo kakve znakove opstrukcije crijeva.

Koje su prednosti/nedostaci dodavanja chia sjemenki u tvoju prehranu?

Chia sjemenke su male, ali nutritivne elektrane zajedno s drugim vrstama sjemenki. One su izvor proteina, kalcijuma, željeza, magnezijuma, cinka i bogat izvor antioksidansa. Bitno je da na početku konzumacije chia sjemenki krenemo sa malim količinama, postepeno povećavajući njihov unos. “Za one koji ne unose dovoljno dijetalnih vlakana, velika količina chia sjemenki može uzrokovati nadimanje u trbuhu, probavne smetnje, plinove, dijareju ili zatvor, posebno ako organizmu nedostaje tečnosti”, napominje Bajekal.

(ultra)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO