Ovo voće smanjuje nivo stresa i anksioznosti

 

Ne bi li bilo sjajno, kada bi postojala magična hrana, koja bi mogla učiniti da se osjećaš kao poslije masaže, godišnjeg odmora ili nečeg trećeg, što te opušta? Iako ne postoji ništa identično, jedno crveno voće, izaziva slično osjećanje i smanjuje stres i anksioznost…

ANKSIOZNOST_CRVENO-VOĆE_ISTRAŽIVANJA_LIFESTYLE_MAGAZIN_LJETO_RECEPTI_SAVJETI_STRES_TREŠNJE_UKUSNO_VOĆE_ZDRAVA-HRANA_ZDRAVLJE

Pitaš se koje? Odgovor su trešnje. Zahvaljujući velikom udjelu serotonina, ljetno omiljeno voće ti može pomoći…Naime, studije pokazuju da nedovoljno serotonina može biti povezano sa povećanim stresom i anksioznosšću.

 

Pored toga, kvalitetan noćni san nikad ne narušava dobro raspoloženje. Nije ti jasno kakve veze trešnje imaju sa snom? Trešnje su prirodno bogate melatoninom, hemikalijom koja pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i budnosti, a može čak i ukrotiti razdražljivost, ističu stručnjaci.

 

Smanjenje nivoa stresa, samo je jedna od prednosti konzumiranja slatkih trešanja. Istraživanja su pokazala, da trešnje smanjuju upalu mišića i ubrzavaju proces oporavka tijela, nakon vježbanja.

 

Uz to, jedna porcija daje tri grama vlakana, što može pomoći u poticanju bakterija u crijevima i podržavanju zdravog imunološkog sistema. Takođe, trešnje smanjuju oksidativni stres u tijelu, a svojim antioksidacijskim i protivupalnim osobinama, mogu pomoći i kod simptoma artritisa.

 

Sad kad znaš sve o prednostima slatkih trešanja, nastavi dalje da čitaš, jer ćeš naći 4 načina kako da ih konzumiraš.

 

Osuši trešnje za kasniju upotrebu

Iako bismo svi željeli da sezona slatkih trešanja bude duža od nekoliko mjeseci, moguće je uživati u njima tokom cijele godine. Kako? Trešnje jednostavno osuši, prereži na pola, ukloni košpice, a zatim ih peci najmanje šest sati na 140 stepeni. Ovako ćeš dobiti slatku, pomalo ljepljivu grickalicu za jelo, koju možeš dodati u salatu ili iskoristiti za omiljeni kolač.

Nadogradi užinu novim ukusima

Trešnje većina ne smatra voćem sa kojim se može mnogo eksperimentisati, ali ovo koštunjavo voće može biti iznenađujući element, koji cijelu užinu ili večeru, može odvesti na viši nivo. Nekoliko svježih trešanja pomiješaj sa rikota sirom i sjeckanim orasima i dobićeš preukusnu užinu, a uz sušene trešnje iz prethodnog koraka, ova užina će ti biti dostupna tokom čitave godine.

Napravi svježi džem

Ako želiš svježi, domaći namaz ili preliv za tost hljeb uz mlijeko, jednostavno napravi domaći džem od trešanja. Sa domaćim džemom, kontrolišeš količinu šećera i određuješ ukus istog po svojoj mjeri. Pored toga, znaš da nema bespotrebnih konzervansa i da su svi sastojci džema, odobreni sa tvoje strane.

 

Zamrzni ih za poslastice

Ne možeš imati previše trešanja. Ali, ako kupiš više nego što možeš pojesti, možeš ih zamrznuti i koristiti za smoothie i džemove, kada prođe njihova sezona. Sezona trešanja traje samo nekoliko mjeseci, pa osiguraj da napraviš dovoljne zalihe za cijelu godnu u junu i julu, dok imaš priliku.

(ultra)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...