Ljekovita verbena savršeno će ukrasiti svaku terasu: Super je što može cvjetati cijelo ljeto

 

brstica_boriš_slezenica_ljutovnica_bostica_železarka_željezarka_vrbena_verbena_ljekovito-bilje_cvijeće

Osim u ljubičastoj, ima ih i u plavoj, crvenoj, žutoj, ružičastoj i bijeloj boji.

 

Verbena (Verbena officinalis L.) ili ljekoviti sporiš je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka, koju neki nazivaju još i brstica, boriš, slezenica, ljutovnica, bostica, železarka, željezarka, vrbena i vrbona, a mnogima je poznata i kao sveta biljka. Potječe iz Južne Amerike. Može narasti u visinu i do 120 cm.

 

Ljekovita vrsta ima male dvospolne cvjetove koje dolaze u boji lavande, no danas ih ima i jednobojnih i dvobojnih, a osim u ljubičastoj, ima ih i u plavoj, crvenoj, žutoj, ružičastoj i bijeloj boji. Ovo dekorativno cvijeće može cvjetati cijelog ljeta, od lipnja pa sve do kasne jeseni, a da mu pritom ne treba posvetiti gotovo nikakvu pažnju. Osim što lijepo izgleda, lijepo i miriše, a najljepše je posađeno na balkonu.

 

S obzirom na način uzgoja i sadnje, postoje tri vrste verbene: grmolika, puzava ili verbena u obliku stabla, pa je njezina primjena u vrtu neograničena. Tako će se grmolika vrsta odlično uklopiti u vrt među ostalo cvijeće ili u kamenjar. Ova vrsta naraste do 30 cm u visinu, a valja je saditi na razmak od 20 do 25 cm.

 

Puzave vrste verbene sade se u lončanice, tako da biljke prilikom rasta mogu iz nje slobodno padati. Kako su mnogima pelargonije već dosadile, ovo im je idealna zamjena, ili ih jednostavno možete posaditi u istom kontejneru.

 

Slapovi verbene će, slično pelargonijama, moći doseći dužinu do 1,5 m. Ako pak želite da se biljka širi tlom poput cvjetnog saga, posadite puzajuću verbenu u vrt, gdje će joj trebati dosta mjesta.

 

Koju god vrstu odaberete, dobro je znati da će vam trebati dosta strpljenja, jer verbena sporo niče. Ova cvjetnica spada u medonosne vrste jer dugo cvjeta.

 

Najbolji položaj za verbenu je sunčani ili blago sjenoviti. Dobro podnosi sušna i vrlo topla razdoblja za vrijeme kojih se njezina medonosna svojstva ne smanjuju. Neće joj smetati niti povremeni jaki vjetrovi. Tlo bi trebalo biti dobro drenirano i rahlo, pa će uz povremeno gnojenje s gnojivima koja imaju veći udio željeza cvjetati neprekidno.

 

Zalijevanje bi trebalo biti umjereno, po potrebi, no ne voli suviše vlažno tlo niti vodu koja bi joj ostajala u podlošku. Kao i kod ostalih biljaka, najbolje je verbenu zalijevati rano ujutro ili kasno navečer, ustajalom vodom.

 

Orezivanje je jedina mjera koja bi se svakako trebala provesti, jer grane verbene nikada ne bi smjele biti duže od 80 cm. Stoga je krajem lipnja treba orezati kako bi i dalje lijepo cvjetala.

 

Osim što ćemo joj skratiti grane, trebat ćemo joj i ukloniti ocvale cvjetove. Nakon sezone cvatnje, treba joj skratiti stabljiku do prvih listića.

 

Ako verbeni osigurate sve uvjete za cvatnju i rast, nećete s njom imati problema jer je prilično otporna na bolesti i štetnike.

(novilist)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...