Zumbuli – sadnja i uzgoj u kući i vrtu

 

zumbuli_cvijeće_vrt_sadnja

Zumbuli su lukovičaste trajnice koje cvjetaju u proljeće, kada nas obraduju različitim bojama i intenzivnim mirisom. Najčešće dolaze u ljubičastoj ili ružičastoj boji, a mogu biti i bijele, krem ili plave boje. Jednostavni su za održavanje, a mogu krasiti vaš vrt ili unutrašnjost doma.

Zumbuli – vrste

Postoje tri vrste zumbula, a kod nas je najprisutnija jedna vrsta – nizozemski zumbul (lat. Hyacinthus orientalis). Druge dvije vrste zumbula su transkaspijski zumbul (lat. Hyacinthus transcaspicus) i Litvinov zumbul (lat. Hyacinthus litwinowii).

 

Svaka vrsta zumbula ima i nekoliko sorti, a razlikuju se po visini cvatova, gustoći i boji cvijeća.

 

Mini zumbul ili grozdasti zumbul (lat. Muscari) nije direktno povezan sa zumbulima, ali je također lijepi proljetni cvijet koji nalikuje malim zumbulima.

Zumbuli – sadnja i uzgoj

Lukovice zumbula se u vrtovima sade na jesen. Sade se na način da se široki dio lukovice stavlja prema dolje u zemlju, na 10 – 15 cm dubine.

 

Kako biste intenzivnije osjetili miris zumbula, posadite nekoliko lukovica zajedno. Potrebno je ostaviti razmak 7 – 15 cm među lukovicama. Lukovice zatrpajte zemljom i redovito zalijevajte.

 

Prilikom rukovanja lukovicama zumbula koristite rukavice iz razloga što sadrže toksin koji se naziva oksalna kiselina, a koji može izazvati iritaciju kože.

Sadnja zumbula u posude

Sadnja lukovica u tegle također je moguća, a važno je da tegla ima dobar sustav odvodnje. Zumbule možete posaditi u plastične ili glinene posude, a količina lukovica koju posadite ovisi o veličini posude. Ako želite, zumbul možete kasnije iz tegle presaditi u vrt.

 

Zumbuli u tegli mogu biti i gušće posađeni nego kada se sade u vrtu, ali u ovom slučaju se vjerojatno neće razmnožavati i stvarati nove lukovice. Možete ih posaditi na način da se dodiruju, samo ostavite malo mjesta između njih za zemlju koja upija vodu (oko 5 cm razmaka).

 

Kada se drže u zatvorenom prostoru, zumbuli u tegli najčešće traju jednu sezonu. Ako želite da procvate i sljedeću sezonu, presadite lukovicu u vrt.

Zumbuli u vodi

Lukovice zumbula mogu se uzgajati i u vodi. Za ovo će vam trebati vaza sa suženim grlom u kojem će lukovica stajati i samo vrhom dodirivati vodu. U vazu je potrebno dodati toliko vode da dodiruje samo dno lukovice, inače postoji mogućnost da lukovica postane trula. Ako voda pozeleni ili promijeni boju, potrebno ju je zamijeniti.

 

Vazu s lukovicom je potrebno smjestiti u hladan i taman prostor. Kada se korijenje dovoljno razvije (nakon otprilike šest tjedana), premjestite staklenku s lukovicom na osunčano i toplo mjesto.

Razmnožavanje zumbula

Lukovice zumbula se same prirodno razmnožavaju kada se posade u vrt. Razmnožavanje zumbula izvodi se na način da se nove lukovice odvajaju od stare lukovice. Imajte na umu da može proći 2 – 3 godine prije nego što nova lukovica dosegne punu veličinu i počne cvjetati.

 

Odvajanje lukovica izvodi se u kasno ljeto ili jesen, nakon što cvjetovi uvenu, ali prije nego listovi postanu smeđi. Potrebno je iskopati staru lukovicu iz zemlje i oprati ju kako biste vidjeli nove lukovice. Odvojite novu lukovicu od stare te ih odmah odvojene zakopajte u zemlju.

 

Odvajanje novih lukovica i presađivanje zumbula preporučuje se svake 2 – 3 godine, kako biste potaknuli bolju cvatnju.

Zumbuli – održavanje

Zumbuli su višegodišnje lukovice koje mogu preživjeti 3 – 4 godine, a pritom nisu zahtjevni za održavanje.

 

Zumbuli zahtijevaju 6 – 8 sati sunca, stoga ih je potrebno smjestiti na mjesto gdje mogu dobiti izravno sunce ili u djelomični hlad.

 

Zumbule je potrebno redovito zalijevati. Potrebno ih je zalijevati i tijekom zime, ali tek kada je zemlja na dodir suha. Najčešće ih je potrebno zaliti jednom do dva puta tjedno.

 

Period cvatnje kod zumbula traje osam do 12 tjedana u proljeće, a s vremenom lukovice proizvode manje cvjetova. Nakon proljeća cvjetovi uvenu, listovi poprime smeđu boju i ostaju samo lukovice.

 

Kako biste pomogli zumbulu da sačuva energiju za sljedeću sezonu, odrežite stabljiku cvijeta kada uvene (ali ostavite listove na lukovici da se prirodno sasuše). Nakon toga lukovicu smjestite na hladno i tamno mjesto do sljedeće sezone.

 

Važno je napomenuti da su zumbuli toksični za ljubimce kada se konzumiraju. Stoga ako imate ljubimce koji vole isprobavati vaše biljke, zumbule držite izvan njihovog dohvata.

Zumbuli – dekoracija

Zumbuli u kući mogu biti prekrasna i mirisna dekoracija. Jedino je važno smjestiti zumbule na mjesto gdje mogu dobiti izravno sunce, kao što je prozorska daska. Imajte na umu da, kao što smo već rekli, kada se drže u zatvorenom prostoru, zumbuli najčešće traju jednu sezonu.

 

Cvjetovi zumbula su različitih boja, a najčešće dolaze u bijeloj, ljubičastoj, ružičastoj ili plavoj boji. Osim što lijepo izgledaju, ocvali zumbuli imaju i lijepi intenzivan miris koji će ispuniti vaš prostor. Za jači miris najbolje je posaditi nekoliko lukovica zajedno u teglu (zumbuli u saksiji).

Lukovice zumbula, kao i ocvale zumbule, možete kupiti u vrtnim centrima ili većim supermarketima.

Prilikom kupovine lukovica zumbula, obratite pozornost na izgled i čvrstoću lukovice. Odaberite lukovice koje su čvrste na dodir i nemaju znakova plijesni.

(kreni zdravo)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...