Crvena ribizla – pomaže kod liječenja nerava i ugradnje kalcijuma u kosti

 

zdrava-hrana_niacin_nervi_pantotenska-kiselina_crvena-ribizla_zdravlje_magazin_voće

Niacin, koji se u značajnim količinama nalazi u ribizli, važan je za nerve, pantotenska kiselina za ćelijsko disanje i lijepu kosu, vitamin C za teške infekcije…

 

Crvena ribizla ima sitne, sočne bobice, prijatnog kiselkasto slatkog ukusa. Sadrži ugljene hidrate, vlakna i proteine, a kalorije u tragu.

  

Prebogata je karotinom koji je i razlog njene crvene boje.

  

Osim toga, karotin u organizmu služi za sintezu vitamina A, koji istovremeno štiti sluzokožu i pospješuje razmjenu materija na ćelijskom nivou.

 

U zavidnim količinama sadrži i vitamine B1, B2 i B6, niacin, ali i vitamine E i C.

 

Bobice sadrže čak polovinu dnevnih potreba vitamina C, zbog čega se preporučuje kod bolesti izazvanih manjkom vitamina, kao što je avitaminoza.

 

Zbog visoke koncentracije vitamina C ova voćka je izuzetno djelotvoran antioksidans u sprečavanju različitih oblika karcinoma.

 

Dobar je i izvor vitamina K, pa se preporučuje za održavanje zdravlja kostiju, jer aktivira osteokalcin, koji pomaže ugradnju kalcijuma u kosti.

 

Obezbjeđuje i zdravo zgrušavanja krvi kao zaštitu kardiovaskularnog sistema.

 

Bobice crvene ribizle otvaraju i apetit, jačaju organizam i štite ga od nagomilanih štetnih materija. Takođe pospješuju rad crijeva i ubrzavaju oporavak poslije hirurške intervencije.

 

U narodnoj medicini crvena ribizla poznata je kao voće koje jača, čisti i uljepšava tijelo.

 

Zbog sadržaja vlakana u sjemenkama bobice regulišu aktivnost crijeva i iz organizma eliminišu otrovne sastojke. Svježe bobice i svježi sok krepe zdravlje, dok razrijeđen sok sa mineralnom vodom gasi žeđ.

 

Sok je koristan i u oporavku rekonvalescenata, a naročito za dijabetičare.

(zene.ba)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...