8 načina da usporite i budete sretniji

 

Želite usporiti i živjeti život? Prije ili kasnije svi se umorimo od konstantnog trčanja okolo i želimo da pojednostavimo svoj život i svoje navike. U ovom članku donosimo 8 načina kako to zaista možete i učiniti i uživati u životu

 

Jeste li ikada imali želju jednostavno zaustaviti svu žurbu i pustiti sve i voditi spor i jednostavan život? U nekom trenutku svi smo se neizbježno zatekli u želji da jednostavno sve napustimo i odemo daleko od sve žurbe, od sve buke i jednostavno budemo u miru sa samim sobom. Previše je žurbe, previše postignuća u ovom pretjerano brzom svijetu.  Ako se nalazite u takvoj poziciji onda vas to zapravo podsjeća da trebate usporiti. Donosimo 8 praksi koje možete isprobati za polagani život kako biste pojednostavili, usporili i izašli iz žurbe.

GUBLJENJE-VREMENA_KAKO-USPORITI-PRODUKTIVNOST_SLOW-LIVING_SREĆA_ŽIVOT_ŽURBA_HEALTHY-LIVING_MIND

Činite manje

Ne možete voditi polagani način života i istovremeno žuriti da učinite više. Mnogo nas je koji smatramo da, bez obzira koliko se napravilo u jednom danu, postoji još nešto što se može učiniti. Namjerno se podsjećajte da radite manje. Imajte na umu sljedeće:

·        Ne morate raditi previše da biste imali produktivan dan;

·        Neka vaša lista zadataka bude mala;

·        Učinite manje. Postavite ne više od 3-5 zadataka kao svoju misiju dana. Vaša misija dana najvažniji je zadatak koji želite obaviti, a koji će vas učiniti sretnom i zadovoljnom;

·        Umjesto da pokušavate obaviti 10 zadataka i učiniti da se osjećate preopterećeno, dopustite sebi da osjetite radost što radite samo 3 ili najviše 5 zadataka kao svoju misiju dana.

·        Dopustite sebi da se odmorite, budite sretne i zadovoljne onim što je učinjeno. Čak i da ste uspjeli obaviti samo jedan zadatak, učinili ste to. Idete prema svom cilju.

 

Radite jednu po jednu stvar

Imate popis stvari koje morate obaviti, a malo vremena. Ne znate odakle početi pa pokušavate raditi sve odjednom u nastojanju da sve stvari završite. Morate gledati na svaku stvar kao na potpuno novi zadatak i radite samo jednu stvar u isto vrijeme. Naš um je stalno toliko zauzet kretanjem naprijed-natrag s jedne stvari na drugu i rezultat je da se na kraju osjećate preopterećeno i tjeskobno, ali ne znate zašto je to tako. Rješenje je da namjerno radite jednu po jednu stvar. A ovo je još jedna ključna bit za sporo življenje i pojednostavljivanje života. Ako imate želju učiniti drugu stvar ili ako se iznenada nađete da radite drugu stvar, a da niste ni svjesni, jednostavno zastanite i vratite se izvornoj stvari koju ste radili. Previše žurimo i kad nema potrebe. Usporite. Ostanite mirni. Budite potpuno uključeni u sve što radite.

 

Ostavite razmake između svojih zadataka

Većina nas ima naviku obavljati jedan zadatak odmah za drugim. Čim završite jedan zadatak, razmišljate o sljedećem koji još čeka da bude gotov i onda pređete na njega. Morate si dopustiti malo razmaka između svojih zadataka. Koristite ovaj prostor između da se opustite na način na koji će vam omogućiti da se osjećate najbolje. To može biti jednostavno odmaranje, jednostavno primjećivanje daha, brza šetnja ili slušanje muzike. Zaslužujete ove male prostore za odmor između vaših zadataka i to će vam pomoći da usporite. Samo pazite da ovo vrijeme ne popunjavate stvarima koje ometaju vaš um i tjeraju vaš um da opet žuri. Ovo će vam donijeti sljedeće prednosti:

·        Omogućiti da vidite stvar koju trebate učiniti kao jedan cijeli zadatak;

·        Omogućiti vam da nešto učinite potpunije i da ne razmišljate stalno o tome što sljedeće trebate učiniti;

·        Pomaže vam da usporite i razbistrite glavu nakon svakog obavljenog zadatka;

·        Dopušta vam da budete zahvalni.

 

Budite prisutni

Prestanite razmišljati o tome što trebate učiniti sljedeće dok još radite na nečemu. Budite potpuno prisutni u svemu što radite – bilo da pišete, učite, čitate, razgovarate s prijateljicom, perete suđe ili čak i dok lakirate nokte. Jedan od načina da budete prisutni je da budete svjesni šta vaše tijelo radi u tom sadašnjem trenutku. Bilo da sjedite ili stojite ili ležite. Šta vam noga radi? Šta radi vaša ruka? I osjetite šta radite. Zapamtite još jednom, da je ovo praksa i očito se ne može postići u danu, sedmici ili čak mjesecu, stoga budite ljubazni prema sebi.

 

Pustite tišinu u svoj dan

Kada ste posljednji put jednostavno sjeli potpuno sami ne radeći ništa i jednostavno posmatrali svoje misli i sanjali o svojim snovima, nadama i ciljevima koje želite jednog dana postići? Vaša duša treba tišinu da raste i uči. Jednostavno sjedenje u tišini osvježava. Tišina usporava. Buka juri. Pustite svjesnu tišinu u svoj dan. Dopustite sebi da osjetite osvježenje tišine. Ako nikada niste pokušali sjediti u tišini, pokušajte jednom. Svjesno šutite. Ne razmišljajte o tome kao o meditaciji ili bilo čemu. Nije ništa veliko. Samo sjednite u položaj koji vam je najugodniji, šutite i dopustite tišini da ispuni vaš um.

 

Radite svoje svakodnevne zadatke polako

U ovom brzom svijetu svi žure. Žurimo na posao, žurimo kući, žurimo u red, žurimo da dođemo prvi, da dobijemo posao, da dobijemo promaknuće. Samo žurimo. Zašto smo tako nestrpljivi? Idimo polako sa životom i stvorimo jednostavniji život.

·        Ako neko požuri i zauzme vaše mjesto u redu, pustite ga.

·        Ako vas neko pretekne u vožnji, neka ga.

·        Neka žure. Idete polako.

·        Hodajte polako. Vozite sporo. Jedite polako.

·        Kako usporavate stvari koje radite svakodnevno, moći ćete unijeti veću jednostavnost u vaš život i zapravo naučiti da vodite sporiji način života.

GUBLJENJE-VREMENA_KAKO-USPORITI-PRODUKTIVNOST_SLOW-LIVING_SREĆA_ŽIVOT_ŽURBA_HEALTHY-LIVING_MIND

Naučite kako se istinski opustiti

Cijeli ste dan bili u uredu ili u krevetu, ali i dalje se osjećate umorno. Zašto se osjećate tako umorno čak i kada niste učinili ništa puno? To je zato što cijeli dan, više od vašeg tijela, vaš um više žuri. To je zato što je naš um umoran, pa se osjećate umorno. Tako se vratimo kući, legnemo, upalimo tv ili na laptopu gledamo seriju za serijom nakon dugog radnog dana. To je najčešća ideja opuštanja. Da i vi to zaslužujete. Ali osjećate li se nakon toga doista opušteno? Osjećate li stvarno smirenost? Sigurno je i vašem tijelu potreban odmor. Većina nas ne odmara ni svoje tijelo. Ali vaš um također obavlja toliko posla. Radi cijeli dan, 24/7 čak i dok spavate. Morate se podsjetiti da i vašem umu treba odmor. Opuštanje nije samo za vaše tijelo već i za vaš um. Naš um je toliko važan, ali mu ne dajemo prioritet i pitamo se zašto je naše mentalno zdravlje tako loše. Ne činite ništa neko vrijeme. Dajte svom tijelu i svom umu malo odmora.  Odspojite se. Ostavite telefon. Opustite se. Dopustite svom tijelu i umu da se odmore. Usporite.

 

Usvojite tempo prirode

Konačno, u cilju sporog življenja, morate usvojiti tempo prirode. To znači da si morate dopustiti da nešto završite polako. Bilo da se radi o navici koju želite njegovati, o poslu koji želite razvijati, vještini koju želite naučiti ili bilo čemu. Dopustite sebi da budete početnik. Ne pokušavajte naučiti sve odjednom. Za sve kvalitetno je potrebno vrijeme. Nemojte koristiti prečice. Idite dužom rutom. Razlog zašto odustajemo je zato što smo previše nestrpljivi. Želimo brzo vidjeti rezultate. Želimo da naše poslovanje brzo raste. Želimo brzo učiti. Želimo brzo razvijati navike. Želimo brzo odgledati seriju. Ali u svijetu u kojem su svi previše nestrpljivi budite buntovnici i dopustite sebi da nešto završite polako. Rast ćete. Naučit ćete. Bit ćete savršeni. Bit ćete uspješni. Samo usporite stvari i ne pokušavajte sve učiniti u jednom danu. Ništa ne raste u jednom danu. Mislite na svoju hranu. Sve što ste danas jeli dolazi iz biljaka i trebalo je vremena da naraste. Trebao je trud, prava količina sunca, odgovarajuća količina kiše i vode i trebalo je vremena da raste.  Nestrpljenje nas čini agresivnima. Strpljenje nas čini nježnim prema sebi. Strpljenje je samo po sebi veliki čin ljubavi prema sebi. Nastavite pokušavati. Nastavite učiti. Sporo življenje i usporavanje stvari zapravo ubrzava naš rast.

soeursmagazine.com

BUDITE U KORAK S TRENDOVIMA - Journal de Luxe novostima nastoji vaš život učiniti bogatijim i maštovitijim jer #MItoTAKO