Kako da vam dom zamiriše na Božić (i to na prirodan način)?

 

božić_blagdani_BOŽIĆNI-PRAZNICI_DEKOR-DOMA_LIFESTYLE_MAGAZIN_MIRIS_NOVOGODIŠNJI-PRAZNICI

Ne postoje ljepši mirisi od onih prazničnih. Od svježih borova i svijeća s mirisom medenjaka do božićnih kolača natopljenih rumom i luksuznih toplih čokolada, svečana sezona je u znaku buđenja čula i upotrebe hrane, mirisa i svega što pomaže u stvaranju tople i privlačne atmosfere u ove zimske dane.

 

Ali kako tačno možemo stvoriti savršen praznični miris koji se zadržava u našim domovima? Pa, zapravo je puno lakše nego što misliš zahvaljujući brojnim dostupnim opcijama: od svijeća i difuzera sa svim našim omiljenim svečanim mirisima do DIY hakova koristeći sastojke koji su lako dostupni kod kuće.

 

Začini su ključni

Amy Christiansen, osnivačica Sana Jardin, kaže da note eukaliptusa, narandže, medenjaka, kardamoma i cimeta “zaista inkapsuliraju miris Božića”. Da dobiješ ovaj osjećaj, svijeća s mirisom narandže i zvjezdastog anisa stvara prekrasnu mješavinu s bogatim začinima poput klinčića i cimeta.

božić_blagdani_BOŽIĆNI-PRAZNICI_DEKOR-DOMA_LIFESTYLE_MAGAZIN_MIRIS_NOVOGODIŠNJI-PRAZNICI
Pravi bor

„Nema boljeg mirisa od pravog božićnog drvceta“, kaže Christiansen. „Obožavam osvježavajuću, grijuću aromu bora! Čudno je utješno, ali istovremeno dočarava atmosferu. Takođe volim da širim miris eukaliptusa po svojoj kući u ovo doba godine, bilo da je to u obliku buketa ili ručno rađenih vijenaca.”

 

Unošenje svježih borovih grana odlično je za stvaranje dugotrajnog mirisa i ukrašavanje kamina, stolova i prozorskih klupica po kući. Možeš dodati bobice, kriške narandže, štapiće cimeta, kuglice i vrpce da dodaš malo boje.

božić_blagdani_BOŽIĆNI-PRAZNICI_DEKOR-DOMA_LIFESTYLE_MAGAZIN_MIRIS_NOVOGODIŠNJI-PRAZNICI

Narandža i karanfilići

„Jednostavno zabijte karanfilić u meso narandže i voila! Stavite u zdjelu za ukrašavanje ili objesite pojedinačno na božićno drvce s vrpcom po vašem izboru. Izgleda potpuno zapanjujuće među vilinskim svjetlima kada sunce zađe“, kaže Amy.

 

Kombinuj mirise

Da poboljšaš svoj božićni dekor, upari božićno drvce i druge ukrase s mješavinom proizvoda različitih mirisa. Stručnjaci savjetuju da koristiš “bogate i drvene difuzere” pomiješane s naletom cvjetnih nota kako bi se stvorio svečani miris koji se zadržava svuda po domu. A ako želiš da koristiš sastojke u svom kuhinjskom ormariću, koristi ruzmarin i žalfiju za stvaranje minijaturnih aromatičnih buketa.

ultra.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...