Zavirite u ukleti dvorac u Velsu koji navodno opsjeda njegova bivša vlasnica

 

dvorac_Vels_ukleti-dvorac_journal_magazin

Dvorac Gwrych u sjevernom Velsu izgrađen je početkom 1800-ih te napušten prije nekoliko decenija, a danas je turistička atrakcija ove regije. Kaže se da imanje, koje se često koristi kao set za TV serije i filmove, progoni njegova bivša vlasnica.

 

Dvorac Gwrych je jedan od prvih pokušaja repliciranja prave srednjovjekovne arhitekture u Evropi. Nalazi se na 250 hektara vrtova i okućnica i ima široki pogled na park jelena i Irsko more.

 

Gwrych je sagradio između 1812. i 1822. godine Lloyd Hesketh Bamford-Hesketh kao spomen na majčinu porodicu. Kad je bio dovršen, koristio ga je kao privatnu rezidenciju.

 

Kako su godine prolazile, imanje se nastavilo širiti i razvijati. Kada je porodica Hesketh živjela u dvorcu, bilo je 128 soba, uključujući 28 spavaćih soba.

 

Prostrano imanje ispunjeno je skrivenim blagom iz duge historije dvorca, a najpoznatiji "komad" dizajna bilo je mramorno stubište dvorca.

Gwrych je postao poznat kao glavna atrakcija Velsa gdje su turisti dolazili doživjeti rekonstrukcije srednjovjekovne kulture. Oko 10 miliona posetilaca popelo se na čuveno mermerno stepenište tokom dve decenije.

 

Takvoj posjećenosti je doprinijela i legenda da grofica Winifred - bivša vlasnica i moćna žena koja je ulagala u bolnice, umjetnost i religiju - progoni ruševine. Ljudi kažu da je njen duh još uvijek zaglavljen u dvorcu.

 

Čuvari, ali i neki posjetioci su prijavljivali čudne aktivnosti zabilježene u dvorcu, zbog čega mnogi vjeruju da je zaista uklet.

 

Dvorac je zbog pandemije zatvoren za posjete 2020. i očekuje se da će ponovo biti otvoren 2022. godine.klix.ba

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.