Jesen je idealno vrijeme za kolagen!

 

journal_ljepota_kolagen_koža_njega-kose_njega-kože_nokti_kosa

Suha koža, lomljivi nokti i beživotna kosa samo su neke od posljedica koje je ostavilo dugo toplo ljeto. Kao da to nije dovoljno, uskoro dolaze hladni dani, a takva promjena vremenskih uvjeta također ne pogoduje kosi, koži i noktima.

 

Iako su za svakodnevnu njegu kože, kose i noktiju potrebni kozmetički preparati poput raznih krema, balzama i seruma, oni će ih nahraniti i zaštititi izvana. Gotovo ni jedan kozmetički proizvod neće u potpunosti djelovati ako organizmu nedostaju hranjive tvari, stoga se ne kaže uzalud da prava ljepota zapravo dolazi iznutra.

 

Stanje kose, kože i noktiju su najbolji pokazatelji stanja ukupnog organizma, zbog čega je neophodno unositi sastojke koji će potaknuti njihovu obnovu.

 

Tu nastupa kolagen! Kolagen je jedan od najvažnijih proteina u ljudskom tijelu i glavni je sastojak kože, kostiju i vezivnog tkiva. Već nakon prve polovice 20. godina, u tijelu se počinje usporavati proizvodnja kolagena, uslijed čega se postupno počinju pojavljivati bore na koži, kosa postaje beživotna i jačaju bolovi u zglobovima.

 

Kolagen i UV zračenje

Iako se starenje obično povezuje sa smanjenjem proizvodnje kolagena, izlaganje sunčevim zrakama također je jedan od krivaca. UV zračenje, čak i uz adekvatnu zaštitu, može uzrokovati razgradnju kolagena većom brzinom od normalnog starenja.

 

Unos kolagena pomoći će koži da izgleda čvršće i glađe te će potaknuti normalnu obnovu i oporavak oštećenih stanica kože nakon ljeta.

 

Ispadanje kose u jesen

Jedan od problema koji često dolazi s hladnijim mjesecima je opadanje kose. Sezonski gubitak kose je najizraženiji u jesen, jer se folikula priprema za rast nove kose. Kolagen pomaže jačanju kose, djeluje na suhu i lomljivu kosu te potiče regeneraciju i rast nove kose.

 

Jesen je zato idealno vrijeme za nadoknadu kolagena koji je izgubljen tijekom ljeta zbog izlaganja suncu, a i kao priprema za nadolazeće hladnije dane.

centarzdravlja.hr

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.