Umjetno zaslađeni sokovi mogu utrostručiti šanse za moždani udar

 

sok_zaslađena-pića_moždani-udar_zdravlje_klix_journal_lifestyle_health

Američko udruženje za srce (AHA) navodi da više od tri četvrtine pacijenata koji su prvi put doživjeli moždani udar ima visok krvni pritisak.

 

Njihovi podaci pokazuju da 77 posto osoba koje prvi put dožive moždani udara ima krvni pritisak veći od 140/90 mmHg, dok se normalnim smatra manji od 120/80 mmHg, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

 

Zato ljekari kažu da je najbolji način da se izbjegne moždani udara snižavanje krvnog pritiska, a najbolji način snižavanja krvnog pritiska je promjena načina na koji jedete i pijete.

 

Međutim, čak i ako smanjite unos soli i alkohola, postoje druge uobičajene namirnice i pića koja bi vas mogla dovesti u opasnost od ovog smrtonosnog zdravstvenog stanja. Jedno istraživanje je pokazalo da drugo popularno piće može utrostručiti rizik od moždanog udara ako ga pijete samo jednom dnevno, iako se često prodaje kao zdravija opcija.

 

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu sagledali su dugoročne posljedice konzumiranja umjetno zaslađenih pića na zdravlje, objavivši svoje rezultate 2017. u časopisu Stroke.

 

Istraživači su analizirali skoro 3.000 učesnika starijih od 45 godina na moždane udare tokom 10 godina, mjereći unos pića putem upitnika o učestalosti hrane. Prema njihovim nalazima, učesnici koji su pili barem jednu sok dnevno imali su gotovo dvostruko veću šansu za moždani udar od onih koji nisu pili, ali su imali tri puta veću vjerojatnost da će razviti ishemijski moždani udar.

 

"Naša studija pruža dodatne dokaze koji povezuju konzumaciju umjetno zaslađenih napitaka s rizikom od moždanog udara, posebno ishemijskog moždanog udara", rekli su istraživači.

 

Ovi istraživači Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu također su promatrali skoro 1.500 učesnika starijih od 60 godina za razvoj demencije u korelaciji s konzumacijom zaslađivača u prehrani.

 

Prema njihovim nalazima, ljudi koji su pili barem jedan umjetno zaslađen napitak dnevno imali su tri puta veću vjerojatnost da će razviti demenciju zbog Alzheimerove bolesti od onih koji nisu konzumirali zaslađena pića.

 

"Naša studija je prva koja izvještava o povezanosti između dnevnog unosa umjetno zaslađenog bezalkoholnog pića i povećanog rizika od demencije uzroka svih uzroka i demencije zbog Alzheimerove bolesti (AD)", rekli su istraživači.

 

Naučnici koji stoje iza studije rekli su da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo zašto postoji povećan rizik i za moždani udar i za demenciju kod onih koji redovno piju zaslađene napitke.

 

Međutim, u uvodnu koji prati studiju iz 2017., Ralph Sacco, predsjednik Odjela za neurologiju Medicinskog fakulteta Miller na Univerzitetu Miami na Floridi, rekao je da je glavni problem to što je umjetno zaslađena pića (ASB) prodaju se kao zdravije alternative pićima zaslađenim šećerom (SSB).

 

"Američko udruženje za srce i Američko udruženje za dijabetes oprezno su potvrdili upotrebu umjetnih zaslađivača umjesto šećera u borbi protiv pretilosti, metaboličkog sindroma i dijabetesa, ali još uvijek postoji neizvjesnost o prednostima, pa čak i zdravlju ASB-a," rekao je Sacco.

 

Nekoliko velikih studija, uključujući i izvještaj iz 2017., povezivale su gazirana pića sa zdravstvenim stanjima, uključujući dijabetes tipa 2, srčani udar i vaskularnu smrt, uz moždani udar i demenciju.

 

"Međutim, sve veći broj epidemioloških studija koje pokazuju snažnu povezanost između česte konzumacije ASB -a i vaskularnih ishoda, ukazuje na to da možda nije razumno zamijeniti ili promovirati ASB kao zdraviju alternativu SSB -u", objasnio je Sacco.

klix.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...