Zaljubljenost utiče na hormone u tijelu

 

ljubav_veze_zaljubljenost_zdravlje_hormoni

Zaljubljenost itekako utječe na tijelo svakog čovjeka, a hormoni koji se luče čine da se osjećamo sretno i zadovoljno.

 

Zaljubljenost uzrokuje nekoliko emocija, a one podrazumijevaju osjećaj sreće, tjeskobe, vezanosti, požude i uzbuđenja. Emocije su povezane s nekoliko hormona koje tijelo proizvodi, kao što su dopamin, norepinefrin i adrenalin.

 

Kada je neko zaljubljen, može se osjećati euforično ili zavisno od partnera. Ovo je rezultat povećanja razine dopamina, a on kontroliše centre u mozgu koji izazivaju užitak. Povećanje nivoa norepinefrina i adrenalina uzrokuje znojenje dlanova, ubrzanje srčanog ritma i slično.

 

Istraživanje koje je koristilo magnetnu rezonancu pokazalo je da kada su ljudi zaljubljeni dolazi do povećanja protoka krvi koja ide do moždanih centara "zaduženih" za stvaranje osjećaja zadovoljstva. Mnogi ga opisuju kao "prolazak jeze" kroz kičmu.

 

Zaljubljeni se vezuju, a ta vezanost stvara hormone vazopresin i oksitocin. Zbog njih se osjećamo sigurno i ugodno.

 

Nauka je dokazala da se ljubavne emocije mogu podijeliti u tri stepena: požudu, vezanost i privlačnost. Kombinacija hormona također objašnjava zbog čega se zaljubljenost često naziva "emocionalnim toboganom".

 klix.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...