Provjerite stanje svog krvožilnog sustava pomoću ova 2 “trika”

 

cirkulacija_krvožilni-sustav

Krvožilni sustav nevjerojatna je mreža krvnih žila koja hrani stanice tijela kucajući srcem, a pravilan protok krvi pomaže u isporuci kisika i hranjivih sastojaka. Također, stručnjaci su pokazali vezu između vaskularnog zdravlja i opće dobrobiti – s obzirom na to da vaše tijelo sadrži široku mrežu krvnih žila dugu nekoliko stotina kilometara, vaš je krvožilni sustav nešto što biste svakako trebali imati na umu.

 

Pa kako možete na brzi način dobiti uvid u vlastito stanje cirkulacije? Iako se za određivanje zdravlja krvožilnog sustava koriste određene metode poput RTG-a koji snima krvne žile, biolog krvožilnog sustava i autor knjige Eat To Beat Disease, doktor William Li, kaže da postoji nekoliko brzih načina koje vas mogu dovesti na početni trag.

 

Brze metode za identificiranje stanja vaše cirkulacije

Prvo: provjerite oči. “Neka područja za provjeru cirkulacije zapravo su bjeloočnice, poput mesnatog dijela ispod kapka. Na tim područjima možete vidjeti u kakvom su vam stanju krvne žile“, kaže doktor Li. To je zato što visoki krvni tlak potencijalno može oštetiti mrežnicu te prouzrokovati stanje poznato kao hipertenzivna retinopatija.

 

Naravno, popucale krvne žile u oku prilično su česte i ne signaliziraju uvijek temeljni problem (najčešće se događaju zbog povlačenja područja oko očiju ili intenzivnog kašljanja, kihanja ili čak smijeha). Ali ako uočite više popucalih kapilara, a da ste istovremeno zabrinuti za zdravlje krvožilnog sustava, bilo bi ga dobro provjeriti kod liječnika.

 

Druga (i, vjerojatno, najlakša) metoda je usredotočiti se na ton kože. Prema Liu, boja naše kože je rezultat dobre cirkulacije. Pa kako možete provjeriti cirkulaciju pomoću kože? Prilično jednostavno: “Možete pritisnuti kožu da vidite hoće li se poblijedjeti”, kaže Li. Naime, kad pritisnete dovoljno čvrsto, blokirat ćete protok krvi. Kao rezultat, područje koje pritisnete može iscrpiti boju. Kad otpustite pritisak, objašnjava, promotrite koliko se brzo vraća.

 

Drugim riječima, ako se vaš uobičajeni ton kože brzo vrati, to je prilično dobar znak da se vaša krv može slobodno kretati kroz žile. Ako potraje neko vrijeme – više od nekoliko sekundi – to bi mogao biti znak da vaša cirkulacija možda nije na optimalnoj razini. Iako je uvijek dobro razgovarati sa svojim liječnikom ako imate pitanja o cirkulaciji, ovi trikovi za samo-procjenu mogu vam poslužiti kao dobar početak.

naturala.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...