Nedjelja je dan stvoren za palačinke!

 

BANANE_JAVOROV-SIRUP_JEDNOSTAVAN-RECEPT_NEDJELJA_PALAČINKE_VEGAN

Mekane, pahuljaste i super ukusne, ovo su najbolje veganske palačinke od banana za lagan, ali dekadentan doručak

 

Nedjelju započnite sa mekanim, pahuljastim i veganskim palačinkama sa bananama koje su taman slatke koliko trebaju biti, a tope se u ustima. Preukusno! Recept smo pronašli na blogu ‘A Virtual Vegan‘.

 

Kao što vam je vjerovatno poznato, nesavršena veganska palačinka prilično je česta, pogotovo kada dodate dodatnu vlagu u obliku banane. Palačinke često završe vlažne i gumene. Ali, jednom kada probate tanjur ove vruće, u banani, sirupom natopljene pahuljaste dobrote, vaše obične palačinke mogle bi postati stvar prošlosti.


Ove veganske palačinke od banane su:

·        Guste, mekane i pahuljaste

·        Pun ukusnog okusa banane, cimeta i muškatnog oraščića

·        Super jednostavno i brze za napraviti

·        Super ukusne

BANANE_JAVOROV-SIRUP_JEDNOSTAVAN-RECEPT_NEDJELJA_PALAČINKE_VEGAN

VEGANSKE PALAČINKE OD BANANA

Trebat će vam ukupno 10 minuta za 6 velikih palačinki. Recept koji svi trebaju imati pri ruci kada se zažele savršeno pahuljastih palačinaka.

 

Sastojci:

·        240 ml / 1 šoljica nezaslađenog biljnog mlijeka

·        2 kašike + 1 kašičica ulja po izboru ili indijski maslac, ali neće biti tako lagane i pahuljaste

·        1 srednja banana, oguljena, teška oko 170 g u koži

·        200 g / 1½ šoljice + 2 kašike brašna za sve namjene

·        2 kašike šećera

·        1 kašika praška za pecivo

·        ¼ kašičice sode bikarbone

·        ½ kašičice soli

·        1 kašičica mljevenog cimeta

·        ¼ kašičica mljevenog muškatnog oraščića

 

Priprema:

Sve sastojke dodajte u blender. Puno se lakše spaja ako prvo dodate tekuće sastojke, a zatim suhe.

Ako nemate blender, možete ih napraviti ručno. Upute u nastavku.

Izmiješajte sastojke dok ne postanu glatki. Nemojte previše miješati. isključite ga čim je sve glatko i kombinovano. Trebalo bi potrajati manje od minute.

Ostavite tijesto da miruje najmanje 10 minuta. Bit će gusto. Nemojte biti u iskušenju da ga razrijedite. Dok miruje, zagrijte tavu na srednju (oko 160 °C).

Lagano podmažite (s malo ulja ili veganskog maslaca) tavu četkom, a zatim ulijte tijesto u krugove, otprilike 1 kutljaču punu po palačinki, ili otprilike ⅓ šoljice. Ostavite da se prži dok se mjehurići ne pojave po vrhu i ne počnu puštati, a zatim vrlo lagano okrećite.

Ostavite da se prži još 2 do 3 minute dok ne porumeni, a zatim izvadite iz tave i odmah poslužite.

 

Izrada ručno:

Zgnječite bananu jako, jako dobro dok ne postane konzistencija pirea. Izmiješajte je zajedno s mlijekom i uljem dok se dobro ne sjedini.

Dodajte sve suhe sastojke u posudu, umutite ih zajedno, a zatim postepeno ulijte mlijeko, miješajući dok radite na grudicama. Miješajte dok se svo brašno ne upije i tijesto ne postane glatko, a zatim ostavite da odstoji 10 minuta prije nego što nastavite kao što je gore objašnjeno.

 

Savjeti za uspjeh:

Ne miješajte puno tijesto. Samo nastavite dok se ne vidi suho brašno. Nekoliko malih grudica je ok.

Nemojte razrijediti ​​tijesto. Ako želite guste i pahuljaste veganske palačinke, trik je u tome da tijesto bude gusto.

Palačinke pržite dugo i polako. Nemojte ih požuriti. Veganskim palačinkama treba više vremena da budu gotove i postanu pahuljaste nego ne-veganske palačinke.

Ne upotrebljavajte više banana nego što recept zahtijeva, jer će to uticati na teksturu. Palačinke su pažljivo testirane, a navedene količine daju najbolje rezultate.

Ne pritiskajte palačinke lopaticom dok se prže ili ćete istisnuti zrak i izgubiti malo volumena.

Za optimalnu vizuelnu privlačnost veganski maslac djeluje puno bolje od ulja prilikom prženja palačinki.

Ovim palačinkama treba malo ulja u sebi kako bi imale savršenu teksturu. Ako to izostavite, neće biti ni približno lagane i pahuljaste. Dodavanje maslaca od orašastih plodova prema mojem za zamjenu daje malo masnoće i pomalo pomaže u inačici bez ulja, ali za najbolje rezultate potrebno je ulje.

Pravilno izmjerite brašno. Vaganje digitalnom vagom uvijek je najbolje za tačne rezultate.

Jednom kada tijesto bude svježe u tavi, ako želite možete dodati neke dodatke. Čokoladni čips ili borovnice djeluju posebno dobro. Samo ih gurnite u nekuhano tijesto prije nego što prevrnete.

 

Čuvanje i zamrzavanje:

Preostale veganske palačinke od banane mogu se hladiti dan-dva u hladnjaku, a zatim podgrijati u tavi na umjerenoj vatri, u mikrovalnoj pećnici ili u tosteru.

Da zamrznete palačinke od banane, pustite ih da se potpuno ohlade na rešetki za hlađenje, a zatim ih složite papirom za pečenje da se ne slijepe. Stavite u vrećicu za zamrzavanje ili u posudu za zamrzavanje i zamrzavajte do 3 mjeseca. Zagrijte u mikrovalnoj pećnici. Možda ćete ih trebati staviti na nekoliko rundi kako biste bili sigurni da se pravilno zagrijavaju.


Kako služiti palačinke:

Najbolje ih je poslužiti što jednostavnije. Možete dodati izrezanu banani, ili neko drugo svježe voće, poslužiti uz javorov sirup ili veganski jogurt. Također, zanimljiv je dodatak karamela od datula, čokoladni umak ili čokoladni čips, veganska ricotta ili vegansko vrhnje za šlag.

soeursmagazine.com

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO