Istražili smo Natural Cereal... Najnoviji trend zdrave ishrane na TikToku kada je u pitanju zdrava ishrana

 

BEAUTY_HEALTH_FITNESS_BOBICE_DORUČAK_NAR_NATURAL_CEREAL_ŠUMSKO-VOĆE-TIK_TOK_ZDRAVA-ISHRANA
TikTok ima najnoviji trend kada je u pitanju doručak – Natural Cereal – istražili smo kakav je ovo doručak i koliko je zdrav


Zasigurno ste već primijetili da TikTok pokreće i donosi veliki broj trendova – od modnih kombinacija, preko uređenja doma i vježbanja, pa sve do ishrane. Jedan od najnovijih trendova u prehrani koji možete vidjeti na TikTok-u je onaj pod nazivom „Natural Cereal“ (prirodne žitarice). Ovaj trend je izvorno podijelio korisnik @natures_food, a koji su potom popularizirali milioni korisnika (uključujući jedan i jedini Lizzo). Recept je jednostavan: nar (ili morski šipak) i drugo bobičasto voće prelijete prelijete kokosovom vodom i jedete ovu smjesu kašikom poput žitarica.

 

Zvuči nam prilično hranjivo, a Ariana Fiorita, registrirana dijetetičarka u Centru za funkcionalnu medicinu klinike Cleveland, iznijela je slično mišljenje. Razmotrimo zašto i koje blagodati i potencijalne nedostatke ima ovaj međuobrok.

 

Zdravstvene blagodati ovog obroka:

·        Bobice i sjemenke nara prepune su zdravih hranjivih sastojaka. Bobice i šipak sadrže antioksidanse, razne fitonutrijente, vlakna i hranjive sastojke poput kalija i vitamina C. Uz to, bobice imaju i protuupalna svojstva.

·        Ovo voće ima niski glikemijski indeks. Bobice će uzrokovati skokove šećera u krvi što može pomoći u snižavanju holesterola i spriječiti da ogladnite ubrzo nakon jela. Hrana s niskim udjelom GI posebno je dobar izbor za ljude s inzulinskom rezistencijom ili dijabetesom.

·        Kokosova voda sadrži elektrolite. Prirodna kokosova voda puna je elektrolita poput kalija, natrija, magnezija i fosfora. Ovo može biti korisno u nadoknađivanju tekućine nakon opsežnog gubitka znoja, kao nakon napornog treninga ili dugo vremena na suncu, kao i u sprječavanju grčeva u mišićima. Kalij također pomaže u smanjenju šećera u krvi. I dok vam mnoga sportska pića mogu pomoći u nadopunjavanju elektrolita, prirodna kokosova voda ima manje dodanih šećera i umjetnih sastojaka.

·        Ova vrsta obroka može pomoći u probavi. Stvoritelj ovog TikTok trenda rekao je da mu je Natural Cereal pomogao u probavi, a što je moguće jer unosite vlakna i tekućinu. Bobice sadrže vlakna koja mogu pospješiti rast dobrih bakterija u crijevima i podržati cjelokupnu pokretljivost. Kokosova sadrži vodu i elektrolite koji vas hidratiziraju, plus magnezij za pomoć u opuštanju i kontrakciji mišića.

 

Potencijalni nedostaci ovog obroka:

 

Koliko god hranjiv bio ovaj obrok, ipak postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati prije nego što je uvrstite kao svoj omiljeni novi doručak.

 

·        Kokosova voda bogata je prirodnim šećerom. Ako ste dijabetičar ili slijedite keto prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata i s niskim udjelom šećera, imajte na umu da se prirodni šećer u kokosovoj vodi “može zbrajati”. Šolja kokosove vode bez dodanih šećera može sadržavati 11 do 12 grama prirodnog šećera.

·        Ako imate problema s bubrezima, pripazite da ne pretjerate s kalijem. To je zato što je dio bubrežnog posla filtriranje kalija iz krvi kad ga ima previše. Kada to bubrezi ne mogu učiniti, to može dovesti do hiperkalemije (visoke razine kalija u krvi), što može uzrokovati simptome poput slabosti mišića, mučnine, utrnulosti. Iznenadni i teški slučajevi mogu biti opasni po život.

·        Ovaj doručak nije sam po sebi uravnotežen obrok. Iako jeste hranjiv neće vas držati sitima cijelo jutro jer mu nedostaju ključni makronutrijenti masti i proteina. Pokušajte obrok zaokružiti proteinskim smoothiejem, tofuom ili tostom od avokada.

soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...