Formula za dugovječnost s Harvarda

 

harvard_dugovjecnost_formula_zdravlje_naturala_journal_klix_zadovoljna

Prehrambena formula za dugovječnost s Harvarda jednostavna je po tome što svakodnevno trebate unijeti dvije porcije voća i tri porcije povrća. Ovaj se zaključak temelji i na značajnim dokazima. Da bi ga oblikovali, znanstvenici su pregledali jedno istraživanje koje prati podatke o prehrani 100 tisuća muškaraca i žena starijih od 30 godina, kao i 26 drugih istraživanja koja su procjenjivala prehranu kod preko 2 milijuna odraslih.

 

“Ova količina voća i povrća vjerojatno nudi najveću korist u smislu prevencije glavnih kroničnih bolesti i relativno je ostvariv unos za širu javnost”, rekao je vodeći autor studije, dr. Sc. Dong D. Wang, epidemiolog, nutricionist i član fakultetskog osoblja na Medicinskoj školi Harvard. Ako niste veliki ljubitelj povrća – ili nemate sjajan pristup svježim proizvodima – imate sreće jer je studija zapravo pokazala da nema nikakve zdravstvene prednosti ako se konzumira više od tri obroka dnevno.

 

Veličine posluživanja uglavnom su manje nego što možda mislite. Prema Američkom udruženju za srce, dovoljna je jedna porcija voća poput, primjerice, jabuke ili 16 bobica grožđa. Što se tiče povrća, optimalan unos uključuje pola paprike ili šest baby mrkva, a postoji i jednostavan način za optimizaciju blagodati svake porcije.

 

Naime, znanstvenici s Harvarda također su otkrili da neko voće i povrće nudi veće zdravstvene prednosti od drugih. Ovdje nema pravih iznenađenja – lisnato povrće poput kelja, krstasto povrće poput brokule, hrane bogate beta karotenom poput mrkve, bobičastog voća i agruma bilo je na vrhu popisa. Na dnu su bili škrobovi poput kukuruza i krumpira, iako da budemo jasni, to povrće je još uvijek zdravo!

 

I na toj noti, ako volite voće i povrće, slobodno pojedite i veće količine jer, naravno, nema štete ako unosite više od maloprije spomenutih količina. Prehrambena formula za dugovječnost s Harvarda jednostavno nudi dostižne ciljeve onima koji imaju tendenciju da jedu manje dijetalno usmjerenu prehranu, kao i novi dopadljivi refren: “5 na dan” drži doktora van!“

 

naturala.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...