Cink, Selen ili vitamin D: Kako znati da li vam nedostaju i zašto ih uzimati

 

voće_vitamini_zdravlje_selen_cink_vitamin-d

Svi smo već početkom prošle godine shvatili koliko je važno preventivno unositi u organizam nutrijente i vitamine koji će nas štititi od bolesti.

 

Imunitet je jako važan, a unos vitamina u organizam ne smijemo zanemariti, posebno u ovom periodu pandemije.

 

1. SELEN

 

Selen je ključan element za proizvodnju selenoproteina, a jedan od najvažnijih je glutation, antioksidant za kojeg neka istraživanja tvrde da može djelovati kao zaštita od razvoja raka, posebno onog prostate. Pozitivno utječe na mentalno stanje i raspoloženje – istraživanja pokazuju da su osobe s niskom razinom selena u krvi sklonije depresiji. Poznata je i uloga selena u očuvanju reproduktivnog zdravlja muškaraca, a u novije vrijeme pokazana je i važnost selena u očuvanju reproduktivnog zdravlja žena, piše zdravlje.ba.

 

Manjak selena se lako otkriva pretragama krvi, a česti simptomi su: Gubitak kose, umor, nakupljanje kilograma.

 

2. CINK

 

Cink je mineral u tragovima, što drugim riječima znači da su našem organizmu potrebne vrlo male količine cinka da bi pravilno funkcionirao. Potreban je za zdrav imunološki sustav, energiju, regulaciju metabolizma i proizvodnju inzulina. U našem organizmu cink igra obrambenu ulogu u borbi protiv toksina i drugih štetnih supstanci koje svakodnevno unosimo. Ključnu ulogu igra i u proizvodnji T-stanica koje brane organizam od virusa i kancerogenih stanica.

 

Ukratko, nedostatak cinka ugrožava vaš imunitet zbog čega je organizam podložniji prehladama.

 

3. VITAMIN D

 

Od kad traje pandemija, svima je postalo jasno koliko je važan ovaj vitamin. Osim zaštite od virusa, on je potreban da bi tijelo apsorbiralo kalcij te je tako važan za zdrave kosti i mišiće. Manjak vitamina D je povezan s depresijom, neplodnosti i boli u zglobovima te nesanicom. Poznatiji i kao sunčev vitamin, vitamin D se prirodno proizvodi u organizmu kada smo izloženi suncu, a može se pronaći u određenim namirnicama ali i u obliku dodatka prehrani. Studije objavljene u The Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics pokazuju da skoro 50% populacije ima nedostatnu koncentraciju vitamina D u krvi, posebice tijekom zime.

 

Najbolje je napraviti test krvi kako bismo sa sigurnošću znali koliki je deficit i ima li ga. Loše raspoloženje, umor, slabost u mišićima i manjak energije mogu biti simptomi nedostatka ovog vitamina.

 

Zdravlje je najvažnije, nemojte sebe podcijenjivati i odlagati ljekarske preglede. Na vrijeme otkrijte nedostatke i djelujte preventivno!

radiosarajevo.ba

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.