POVREMENI POST: Praktični savjeti koji će vam pomoći da se držite plana i gubite kilograme

 

mršavljenje-skidanje-kilograma-povremeni-post

Povremeni post popularan je način prehrane već neko vrijeme, a veliki skok dogodio se još 2013. godine kada su autori David Zinczenko Peter Moore u svojoj knjizi naziva "Osmosatna dijeta" poručili da jedenje svakodnevne hrane unutar intervala od osam sati dovodi do gubitka kilograma.


Uskoro su i mnoge slavne osobe usvojile ovaj način prehrane u sklopu koje je najvažnije ograničiti vremenski period unutar kojeg se jede. Drugim riječima, osoba koja se odluči za povremeni post prolazi kroz naizmjenične cikluse posta i jedenja. Za razliku od većine drugih načina prehrane, ovdje se ograničava vrijeme kada jedete, a ne ono što jedete.


Trenutno se radi o jednom od najpopularnijih načina prehrane, a i razne studije pokazale su da može imati razne blagodati. Među njima su:


- gubitak težine

- poboljšano metaboličko zdravlje

- zaštita od bolesti

- duži životni vijek.


Ako se i sami zainteresirani za isprobavanje ovog plana prehrane, moguće je da vas brine kako uspjeti. Jer, kao i u većini drugih životnih situacija, i ovdje vrijedi ona da je lakše reći nego učiniti. Jedno je krenuti s određenim planom prehrane kada uz sebe imate nutricionista i cijeli tim koji se brine da ne posrnete, a drugo je kada ne samo da nemate takvu pomoć, nego uz sve to trebate balansirati posao, djecu, brigu za dom...


Ipak, postoje neki praktični savjeti i trikovi koji svima mogu pomoći da se drže plana i programa.


Početak


Odlučili ste da želite isprobati provremeni post, ali ne znate odakle krenuti.


Za početak obavite dobro istraživanje. Između ostalog savjetujte se s liječnikom oko ovakvog načina prehrane. Primjerice, povremeni post može biti opasan za ljude s niskom razinom šećera u krvi tako da je mšljenje stručnjaka prvi korak ako se odlučite za bilo kakve promjene u prehrani.


Idući korak je odluka o tipu povremenog posta koji želite isprobati. Najpopularnija opcija je 16/8 (16 sati posta, osam jedenja), a stručnjaci obično savjetuju ljudima da jedu između podne i 20 sati. Naravno, vi složite raspored koji vama najbolje odgovara. Jednom kada to učinite spremni ste za početak.


Kako da plan bude izvediv


Nećemo se lagati. Povremeni post može biti težak i izazovan, pogotovo na početku. Osim što ćete čuti vaš želudac kako krči, mogli biste biti umorni i razdražljivi dok pokušavate upravljati novih planom prehrane.


Ovo su neki savjeti koji će vam olakšati život:


1. Počnite s rasporedom koji je realan


Na samom početku neka vaš raspored bude realan, a kako vrijeme bude prolazilo mijenjat ćete intenzitet i trajanje. Dan po dan gradite izdržljivost i smanjujte vremenski okvir unutar kojeg jedete. Kada osjetite da ste spremni, krenite s izmjenama koje ste imali u planu na samom startu.


2. Pazite na unos tekućine


Bitno je da ste cijelo vrijeme dobro hidratizirani, a i tijekom razdoblja posta trebate nastaviti piti nekalorične tekućine, odnono vodu, biljne čajeve ili napitke s okusom bez kalorija.


3. Tijekom razdoblja jedenja, jedite polako i često


Preporuka je da jedete svaka dva do tri sata unutar osmosatnog perioda kako biste unijeli dovoljno kalorija. Imajte na umu da ovaj plan prehrane može postati opasan ako ne unosite preporučeni dnevni unos kalorija.


4. Unaprijed planirajte zdrave, hranjive obroke


Iako ćete možda doći u napast da se, čim završi period posta, počastite omiljenih grickalicama i nezdravom hranom, pokušavajte se držati zdrave prehrane koja obiluje proteinima, voćem i povrćem.


To će vam biti puno lakše ako unaprijed pripremite zdrave obroke. Ako imate natrpan raspored odvojite vrijeme tijekom vikenda ili tijekom malo slobodnijih večeri u tjednu i skuhajte hranu za idućih nekoliko dana. Osim što ćete na ovaj način uštedjeti vrijeme, u svakom trenutku ćete imati spreman zdrav obrok.


5. Večernjem obroku dodajte dvije do tri žlice zdrave masnoće


Stručnjaci naime preporučuju da u posljednji obrok u danu uključite zdrave masti poput maslinovog ulja, kokosovog maslaca ili avokada kako bi razina šećera u krvi bila stabilna tijekom noći.


Uobičajena pitanja


Jednom kada krenete na ovo putovanje, zanimat će vas odgovori na neka pitanja, a dio njih koja bi vam mogla proći kroz glavu donosimo u nastavku.


• Postoje li negativne strane povremenog posta?


Povremeni post ne preporučuje se ljudima s prethodnom anamnezom poremećaja prehrane.


Također, kod nekih ljudi može utjecati na kvalitetu sna, a kod nekih može pojačati razdražljivost i tjeskobu. U svakom slučaju, kako smo već naveli, prije prelaska na povremeni post posavjetujte se s liječnikom.


• Jesu li neke namirnice bolje od drugih?


Ono što stručnjaci uvijek preporučuju je da se držite cjelovite prehrane. Također, važno je da svaki dan unesete dovoljan broj kalorija. Usredotočite se na hranu bogatu masnoćama, bjelančevinama i vlaknima koja će pomoći i održavanju razine šećera u krvi.


• Koja je vrsta povremenog posta najbolja za mršavljenje?


Iako je model 16/8 najpopularniji, postoje i drugi modeli, ali studije još nisu konačno pokazale da je jedan tip učinkovitiji od drugog. Vi sami morate pronaći opciju koja najbolje odgovara vašem tijelu i načinu života.


• Što su pokazala istraživanja?


Nekoliko studija pokazalo je koristi povremenog posta kada je u pitanju gubitak klograma.


Primjerice, mala studija iz 2005. godine pokazala je da je povremeni post rezultirao gubitkom tjelesne težine od oko 2,5 posto nakon 22 dana.


Prema studiji iz 2008. godine, povremeni post ima potencijal pozitivno utjecati na razinu šećera u krvi.


Nekoliko studija sugeriralo je da povremeni post može produžiti prosječni životni vijek i poboljšati starenje mozga.


Ipak, stručnjaci su podijeljeni oko ovog načina prehrane. Dio njih smatra, naime, da su trenutna istraživanja ograničena i da ih treba provesti još kako bi ste dokazali pozitivni utjecati povremenog posta.


Zaključno, postoji određena suglasnost oko toga da povremeni post može imati pozitivne učinke ako se prakticira sigurno i pažljivo. Zato se pridržavajte gore navedenih smjernica, a u slučaju da osjetite da ovaj način prehrane nije nešto što vam odgovara, nemojte ga forisrati.


Na kraju napominjemo i da povremeni post nije dobar izbor za osobe koje imaju problema sa spavanjem. Prvo poradite na snu, a tek kada riješite taj problem, okušajte se u povremenom postu.
slobodna-bosna.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...