SEDMODNEVNI IZAZOV: Napravite 10,000 koraka dnevno

 

FITNESS-HODANJE-IZAZOV-KORACI-REZULTATI-VJEŽBA

Koliko vi koraka dnevno pravite?


Zdravlje je mnogo više od zdrave ishrane i penjanja stepenicama. Svaki izbor koji pravimo u svakodnevnim životima, od užine do transporta utječe na naše zdravlje. Čak i svaka kafa koju popijemo igra ulogu. Sve ove male odluke se nakupljaju. Svaki put kada napravimo pravi izbor, pravimo i korak ka boljem, sretnijem i zdravijem životu.


Zbog toga ove sedmice donosimo novi izazov koji će vas odvesti ka još aktivnijem životnom stilu. Izazov je samo da hodate i to da napravite 10 hiljada koraka svaki dan u sedmici. Postoji i nekoliko savjeta koji će vam pomoći  da povećate broj koraka u danu, a ove male promjene dat će velike rezultate.


10 hiljada koraka čini se nedostižnim ciljem kada radite u kancelariji, što je slučaj kod većine ljudi. No iskoristite svaku priliku da napravite koji dodatni korak.


Hodajte dok radite

Mnogi kancelarijski zadaci drže vas prikovanim za radni stol i kompjuter. Za one koji žele ostvariti ovaj cilj, rješenje je da hodaju po kancelariji. Hodajte dok čitate, razgovarate na telefon ili smišljate ideje.


Parkirajte dalje od kuće

Kada idete kući ili u prodavnici parkirajte što je moguće dalje od ulaza. To će vas natjerati da hodate od i do auta i pomoći da napravite koji korak više.


Ili ostavite auto kod kuće

Ako idete negdje blizu svoje kuće, hodajte umjesto da vozite.


Izađite iz kuće

Primamljivo je sve slobodno vrijeme provesti ispred televizora grickajući omiljene grickalice, ali mnogo je bolje prošetati na svježem zraku. Ne morate trčati niti raditi ništa naporno. Samo šetnja obližnjim parkom bit će od velike pomoći da dostignete cilj od 10 hiljada koraka.


Počnite i završite svoje vježbe na traci za trčanje

Zagrijte se i ohladite hodanjem ili džogiranjem. Ako provedete 15 minuta zagrijavajući se i 15 minuta hladeći se, provest ćete 30 minuta hodajući.


Postanite ovisni o novim serijama – ali uz jednu začkoljicu

Počnite gledati novu seriju online, ali uspostavite pravilo da je možete gledati samo dok hodate po traci. Ponesite tablet u teretanu, pronađite omiljenu seriju i dok je gledate hodajte na traci. Isti trik važi i za knjige ili podcaste. Držite se pravila i uspjet ćete.


Šta ćete dobiti?

Za razliku od mnogih fitness izazova, ovaj izazov ne podrazumijeva sate i sate provedene u teretani, već znači da ostavite sekundarne navike iza sebe. Navodi vas da pravite male i dugoročne promjene koje će dati velike rezultate. Do kraja sedmice već ćete napraviti 70 hiljada koraka.
soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...