Na produktivan način isplanirajte mjesec pred vama

 

KALENDAR-MJESEC-ORGANIZACIJA-PLANIRANJE-CILJ-PRIORITETI-PRODUKTIVNO-PLANIRANJE-PRODUKTIVNOST

Dođete li ikad do kraja mjeseca i pitate se jeste li zapravo nešto postigli? Možda vam se čini da radite neprestano, ali se ne možete sjetiti na čemu ste uopšte radili. Isplanirajte mjesec pred vama na produktivan način

 

Ako živite prema dnevnim popisima obaveza, možda nećete raditi u skladu sa svojim većim ciljevima i prioritetima. Lako je ući u način rada autopilota i raditi iste stvari iz dana u dan, a da zapravo ne napredujete u onome što je važno. Zato je važno mjesečno planiranje kako biste uvijek znali šta trebate obaviti i predvidjeti šta slijedi.

 

Prednosti mjesečnog planiranja

 

Možda se pitate zašto biste mjesec trebali planirati unaprijed. Naravno da to nije u potpunosti potrebno, ali evo nekoliko razloga zašto biste ga možda željeli isprobati: Osjećat ćete da imate kontrolu nad svojim obavezama i zadacima, nećete dopustiti da nešto previdite ili zaboravite, nećete se osjećati pod pritiskom da nešto nećete uspjeti završiti u tom mjesecu.

 

PRODUKTIVAN NAČIN MJESEČNOG PLANIRANJA

 

1. Pregledajte ciljeve

 

Prije nego što započnete planirati svoj mjesec, pregledajte godišnje ciljeve koje ste si postavili. Pregled svojih ciljeva pomaže vam da se sjetite na šta biste se trebali fokusirati kako biste planirali zadatke koji su u skladu s vašim većim prioritetima.

 

2. Pregled kalendara

 

Pogledajte svoj Google kalendar za mjesec i vidjeti ćete šta vaš čeka u tom mjesecu. To vas podsjeća na sastanke, događaje i datume koje morate planirati, a koje biste inače zaboravili. Ovo vrijeme trebate iskoristiti i za pregledavanje e-pošte i poruka kako biste provjerili imate li još nekih obaveza za planiranje.

 

3. Planiranje projekata

 

Pogledajte popis i shvatite na kojim projektima želite raditi ovog mjeseca ili na kojima morate nastaviti raditi. Kad se odlučite za njih, podijelite projekte na manje korake i odredite rokove za svaki zadatak. Na taj način znate na čemu treba raditi svake sedmice u mjesecu.

KALENDAR-MJESEC-ORGANIZACIJA-PLANIRANJE-CILJ-PRIORITETI-PRODUKTIVNO-PLANIRANJE-PRODUKTIVNOST 

4. Planirajte fleksibilnost

 

To može zvučati kontraintuitivno, ali događaji i rokovi uvijek će se pojaviti neočekivano i trebate biti spremni. Obavezno svake sedmice u kalendaru imajte slobodnog vremena za rješavanje novih stvari koje se mogu pojaviti.

 

5. Sedmično planiranje

 

Ako želite biti super produktivni, u bilježnici ćete napraviti konture za svaku sedmicu. U svoj kalendar uvrstit ćete svoja tri glavna prioriteta za svaku sedmicu kako biste tačno znao na što se fokusirati. Naravno da se ove stvari mogu promijeniti, ali nikada ne možete biti previše pripremljeni, zar ne?

 

Pokušajte planirati mjesec koji je pred vama i vidjet ćete da vam to može umnogome pomoći, povećati vašu produktivnost i smanjiti razinu stresa.

soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...