5 načina da prestanete planirati i počnete djelovati

 

CILJEVI-IDEJE-KORACI-ODGAĐANJE-PLANIRANJE-PRAKSA-SNOVI

Donosimo savjete kako da napokon prestanete sa odgađanjem


Osoba ste koja previše planira i razmišlja ali nikako da pođete raditi na stvarima koje ste toliko puta prešli u glavi? Odgađate realiziranje vaših ideja iz straha i premišljanja ili jednostavno nemate motivacije da počnete? Niste jedini. Postoje metode koje možete primijeniti kako biste prestali planirati i napokon počeli djelovati. Odgađanje početka rada na vašim planovima je ono što vas dijeli od konačnog ostvarenja vaših ciljeva i vaših snova. Sve što je potrebno kako biste prestali sa odgađanjem jeste promjena u razmišljanju i malo volje. Ukoliko svaki dan učinite samo jedan korak ka ostvarenju vaših snova eventualno ćete ih i ostvariti. Što brže budete radili na svojim ciljevima i svojim snovima brže ćete tamo stići. Kako te male korake zaista početi činiti u praksi? Donosimo 5 metoda pomoću kojih ćete preći s ideja na djelo i početi s realizacijom svega onoga o čemu toliko dugo razmišljate u praksi.


VIZUALIZIRAJTE SVE ONO ŠTO ŽELITE POSTIĆI


Ovo možete učiniti putem kalendara, planera, motivirajućih poruka ili tzv. vision boarda. Vizualizacija će vam pomoći da se sjetite šta je to na čemu radite i čemu težite, zašto radite na tom cilju i koliko vremena vam je potrebno da ga ostvarite.


RESETUJTE SVOJE POIMANJE VREMENA


Kako da ovu metodu sprovedete u praksu?


Postavite specifičan cilj sa kratkim rokom za njegovo ostvarenje. Počnite da razmišljate o roku u satima a ne danima ili sedmicama. Ovako će se rok činiti bližim što će vas motivisati na poduzimanje konkretnih koraka ka njegovom ostvarenju.


Naprimjer ukoliko ste sebi za cilj postavili da završite sve poslovne obaveze do kraja mjeseca a do kraja mjeseca je ostalo naprimjer 5 dana. Umjesto u danima razmišljajte u satima pa tako stavite da je rok 120 sati i pođite raditi na ostvarenju postavljenog cilja.


KORISTITE APLIKACIJE


Ukoliko ste osoba koja je sklona distrakcijama i koja koristi sve prilike kako bi prešla s jedne obaveze na drugu, korištenje aplikacija koje će to spriječiti ili aplikacija koje će doprinijeti vašoj produktivnosti jedan je od načina kako možete stati u kraj navici odgađanja.


Prva stvar i osnovna je da bi trebali da pođete koristiti timer. Ovako ćete znati koliko vremena imate za pojedini zadatak i moći ćete pratiti koliko ste zapravo radili na njegovom ostvarenju a koliko na drugim stvarima koje su vas omele. Također, kada budete znali koliko vremena vam treba za pojedine zadatke ovo ćete moći koristiti pri kreiranju svog dnevnog rasporeda i svojih rutina. Također možete koristiti različite aplikacije koje će spriječiti distrakcije kao što su društvene mreže.


PORADITE NA ZAVRŠAVANJU STVARI


Imate veliki broj započetih projekata ali ne i veliki broj projekata koje ste završili? Poradite na završavanju stvari. Jedan dan u sedmici odaberite za završavanje stvari. Čak i ukoliko je riječ o samo jednoj stvari učinite sve da je završite taj dan. Ukoliko imate više nedovršenih stvari u narednih nekoliko sedmica u svoj kalendar stavite da na isti dan u sedmici završavate stvari. To naprimjer može biti radni dan u sedmici kada mislite da to možete obaviti ili vikend kada nemate druge stvari koje morate raditi. Tako naprimjer, ukoliko ste započeli rad na organizaciji vaše odjeće ili vašeg doma, već duže vremena radite na planiranju poslovnih mailova koje trebate poslati, već duže vremena radite na nekom svom projektu pisanja, slikanja ili slično, započeli ste rad na nekom svom hobiju ili je riječ o knjizi koju već duže vremena čitate, odaberite dan u sedmici kada ćete završavati započete aktivnosti i ubrzo ćete vidjeti sve dobrobiti koje će vam ovakav jedan raspored donijeti.


PORADITE NA PONOVNOM PRONALAŽENJU STRASTI ZA POJEDINE PROJEKTE


Nekada ste započeli raditi neki projekat jer je on u vama pobudio strast, svidjela vam se ta aktivnost, imali ste želju da radite na tom projektu i da ga završite? Pronađite ponovo motivaciju i strast te razloge zašto ste uopšte počeli da radite na nečemu i ovo će vas sigurno natjerati da se tom projektu ponovno posvetite.


Vaš sljedeći korak jeste da jednu od gore navedenih metoda implementirate odmah u praksi. Bilo da je riječ o vizualiziranju svojih planova i raščlanjivanja vaših ciljeva u primjenjive korake ili u određivanju dana u sedmici kada ćete završavati projekte koje ste započeli, učinite to odmah nakon čitanja ovog članka, bez odgađanja.
soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...