SLATKE IDEJE: Započnite vikend i oraspoložite se ovom prefinom delicijom od krušaka

 

savjeti-hrana-vino-gastronomija-voće-recepti-kulinarstvo-kruške-slastica-obrok-delicija

Kruške su iznimno zdravo i ukusno sezonsko voće prepuno vlakana, kao i brojnih vitamina C, K, B2, B3 i B6, a mnogi ga vole u kolačima, kompotima, smoothiejima...


Ovo sočno jesensko voće sadržava i kalcij, magnezij, kalij, bakar te mangan, pa ne čudi da ga preporučuju i nutricionisti. Osim toga, sadržavaju i mineral bor, potreban našem tijelu zbog apsorpcije kalcija pa je ovo voće vrlo korisno i za osobe koje pate od osteoporoze.


Zašto ne biste kraj tjedna začinili jednom posebnom delicijom: kruškama kuhanima u crnom vinu s francuskom kremom chantilly?


Ova mirisna slastica sve će oduševiti bogatim okusom, a sjajna stvar je da nije kompliciran za izradu.


Sastojci:


Za kremu chantilly:

·        500 g vrhnja za šlag

·        200 g šećera

·        malo arome vanilije (u esenciji)


Za kruške

·        4 veće kruške

·        iscijeđeni sok iz jedne naranče

·        400 ml crnog vina

·        200 ml vina Porto

·        štapić cimeta

·        3 kom. karanfilića

·        zvjezdica anisa

·        60 g bijelog šećera

·        1 mahuna vanilije


Priprema:


Izlijte vrhnje za šlag u posudu te tu posudu stavite u veću s vodom i ledom kako bi smjesa bila hladna. Počinjemo prvo 'tući' vrhnje bez šećera i kad je napola gotovo dodamo šećer i aromu vanilije. Nastavljamo 'tući' dok ne dobijemo gustu teksturu, ali čim dobijemo pravu konzistenciju, prestajemo. Zatim stavljamo kremu chantilly na hladno.


Nakon toga, iscijedite naranču i narežite polovicu kore na trakice. Ogulite kruške pazeći na stabljiku te uklonite jezgru s dna pazeći pri tome da voćke ostanu cijele. Zatim, stavite sok i narančinu koru, crno vino, Porto, klinčić, štapić cimeta, mahunu vanilije otvorenu na pola po dužini, zvijezdicu anisa i šećer u lonac i pustite da zavrije.


Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Kruške potopite u posudu i kuhajte još 10 minuta na umjerenoj vatri. Maknite s vatre i pustite da se kruške potpuno ohlade u soku u kojem su se kuhale.


Kruške poslužujemo na tanjurima, dodajući vaniliju za ukras, uz malo kreme chantilly sa strane.
tportal.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...