Ideali ženske ljepote kroz različite epohe... Od Kleopatre do Kim Kardashian!


Počevši od Egipta u kojem su se žene ohrabrivale na nezavisnost i otvoreno pokazivanje seksipila, lijepim su se smatrala uska ramena, visok struk i simetrična lica.

Stari Grci su pak puno više držali do muške ljepote, a kod žena su smatrali lijepom svijetlu kožu i krupnije tijelo.

U kineskoj Han dinastiji kod žena se cijenio uzak struk, blijeda koža, velike oči i mala stopala.

Talijanska renesansa kao ideal ljepote nameće oble linije, bujne grudi, obli trbuh, široke bokove i svijetlu kožu.

U viktorijanskoj Engleskoj voljeli su debeljuškaste žene koje su se stiskale u korzete kako bi postigle oblik pješčanog sata.

Dvadesetih godina prošlog stoljeća idealom ljepote se počinje smatrati sve suprotno od toga – ravna prsa, nizak struk, bob frizura i dječački izgled.

Zlatno doba Hollywooda donosi obline natrag u modu, a na cijeni je ponovo oblik pješčanog sata, odnosno velika prsa i uzak struk. Najbolji primjer su obline zanosne Marilyn Monroe. 
Šezdesetih ideal ženske ljepote ponovo klizi natrag u androgino, na cijeni su mršave figure dugačkih nogu, sjetimo se samo Twiggy. 
Negdje osamdesetih kreće era supermodela pa su se lijepim smatrale visoke žene, toniranih mišića na rukama i atletske građe.

Heroin Chic devedesetih u modu vraća mršavost i androginost ženskog tijela, kao i gotovo prozirnu boje kože, a utjelovljenje ovog ideala bila je Kate Moss. 
Današnji postmoderni ideal ljepote je pak zdrava i po mogućnosti osunčana koža, velika prsa i stražnjica te ravan trbuh, odnosno nešto nalik Kim Kardashian.

Piše: storybook.story.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...