Mineral koji je najvažniji za zdravljeVeć znate da je vitamin D važan za zdravlje kostiju, ali njegove koristi tu ne prestaju. On je glavni igrač u održavanju ljudskog tela zdravim. Vitamin D poznat je i kao vitamin sunca, zbog svoje sposobnosti da ga telo apsorbuje iz sunčeve svetlosti. Brojni su razlozi zbog kojih nam je vitamin D neophodan:

1. Jača ne samo kosti već i mišiće
Vitamin D pospešuje apsorpciju kalcijuma iz creva, što omogućava normalnu mineralizaciju kostiju. Zbog toga, njegov deficit može dovesti do krtih, tankih i lomljivih kostiju. Kad udruži snage s kalcijumom, pomaže u sprečavanju osteoporoze, bolesti kod koje su gustina i kvalitet kostiju smanjeni.

Uporedo sa svojim sposobnostima izgradnje kostiju, vitamin D utiče i na jačanje mišića. Jaki mišići sprečavaju padove, koji su kod starijih osoba često uzrok invalidnosti, čak i smrti.

2. Poboljšava imunološki sistem i pomaže u borbi protiv upale
Borbom protiv bakterija i virusa, ovaj vitamin jača imunološki sistem. Jedna studija potvrdila je da se adekvatnim unosom vitamina D smanjuje rizik od akutnih respiratornih infekcija.

3. Čuva oralno zdravlje
Pošto pomaže u apsorpciji kalcijuma, ovaj vitamin igra ključnu ulogu i u očuvanju oralnog zdravlja, smanjujući rizik od bolesti desni i zuba. Tome doprinosi i sposobnost da deluje protivupalno i stimuliše proizvodnju antimikrobnih peptida.

4. Pomaže u prevenciji dijabetesa
Istraživanja o povezanosti vitamina D i dijabetesa nisu završena. Međutim, jedna studija objavljena 2006. godine u časopisu Diabetes Care otkrila je da, u kombinaciji s kalcijumom, vitamin D može sniziti rizik od dijabetesa tipa 2.

5. Pomaže u lečenju hipertenzije
Vitamin D može pomoći i u lečenju visokog krvnog pritiska, kao posledicom kardiovaskularnih bolesti.

6. Smanjuje rizik od nastanka kancera
Stopa smrtnosti za određene vrste karcinoma niža je kod pojedinaca koji žive u dobro osunčanim oblastima, nego što je slučaj među onima u hladnijim predelima, što može biti povezano i s vitaminom sunca. Detaljnija istraživanja na ovu temu tek treba da se sprovedu.

7. Borba protiv depresije
Ustanovljeno je da ljudi koji imaju nedostatak vitamina D često pate od depresije. Zbog toga se ovaj vitamin neretko dodaje redovnoj terapiji takvih pacijenata.

Gojaznost je, takođe, često povezana s deficitom vitamina D. Učesnici jedne američke studije koji su redovno uzimali kombinaciju kalcijuma i vitamina D lakše su skinuli masne naslage, što ukazuje na to da vitamin D pomaže da smršate.

Stručnjaci se slažu s tim da je glavni uzrok nedostatka vitamina D nedovoljno izlaganje sunčevoj svetlosti, što je posledica modernog životnog stila. Preporuka je da, uz obavezno nanošenje kreme za sunčanje, barem 20 minuta dnevno provedete na suncu.

Vitamin D možete dobiti i kroz namirnice, poput masne ribe (losos, tuna, skuša i sardine) i pečuraka. Mleko, sok od pomorandže, jogurt i žitarice često se industrijski obogaćuju vitaminom D.

Ako vaš lekar smatra da je to neophodno, vitamin D možete uneti i putem suplemenata. Kako biste osigurali njegovu maksimalnu apsorpciju, uzimajte ga tokom obroka. S obzirom na to da je rastvorljiv u mastima, tada ćete imati najviše koristi od brojnih zdravstvenih prednosti koje nudi.
pressserbia.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!