Hibiskus: Dobar za imunitet i pun antioksidanasa


hibiskus-čaj-imunitet-antioksidans
Hibiskus je jedan od najukusnijih čajeva i može biti savršen izbor za sve one koji vole konzumirati ovaj topli napitak u toku dana. Osim što je dobrog okusa, ovaj čaj je dobar i za naše zdravlje.

Dobar je za jačanje imuniteta te snižavanje krvnog pritiska. Nutricionistica Amanda Kostro Miller navela je još nekoliko razloga zbog kojih biste trebali piti ovaj čaj svakodnevno.

Čaj od hibiskusa je odličan izvor antioksidansa, odnosno supstanci koje uklanjaju potencijalne prijetnje organizmu. Dobri su i za održavanje kardiovaskularnog sistema.

Budući da ova biljka sadrži vitamin C i željezo, ovaj čaj će vam pomoći da ojačate jak i zdrav imunološki sistem.

Neka istraživanja pokazala su da konuzmiranje čaja od hibiskusa snižava krvni pritisak. Iako može biti efektna zamjena za lijek, ipak o promjeni svoje terapije razgovarajte sa svojim ljekarom. Postoji mogućnost da konzumiranje čaja od hibiskusa može utjecati na lijekove koje uzimate.

Hibiskus sadrži visok nivo polifenola i može pomoći u borbi protiv raka. Također, ekstrakt hibisukusa može umanjiti oštećenja jetre i poboljšati njen rad.

Budući da je ovaj napitak veoma ukusan, možete ga piti umjesto soka. Čaj od hibiskusa nema kalorija i idealan je za ljude koji žele izgubiti na težini.

Budući da čaj od hibiskusa ne sadrži kofein, možete ga piti u bilo koje doba dana. Pijte ga nekoliko puta dnevno kako bi pozitivno djelovao na vaš organizam. Naprimjer jedna studija je pokazala da je potrebno piti 450 mililitara čaja svaki dan tokom šest sedmica kako bi on djelovao i snizio pritisak.
klix.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...