7 najboljih kuhinjskih trikova za voće i povrće koje smo ikad vidjeliOvi kuhinjski trikovi s voćem i povrćem su predivno neočekivani – i garantirano djelotvorni. S njima će kuhanje biti još jednostavnije i u nekim fazama znatno brže…

1.Kockice zelenila
Preostalo nasjeckano začinsko bilje možeš zamrznuti s malo vode ili ulja u kalupu za kockice leda. Tako uvijek imaš pri ruci praktičnu porciju začina za povrtne tavice ili umake. To dobro funkcionira i sa usitnjenim češnjakom u maslinovom ulju, koji potom možeš koristiti za dresinge ili za prženje.

2. Ništa se neće lijepiti
Kome nije poznato sljedeće: kod sjeckanja luka ili češnjaka stalno ostaju kockice na oštrici noža. Pomoći će ti ulje: jednostavno prije sjeckanja natrljaj oštricu s malo ulja i komadići luka ili češnjaka neće se lijepiti za nju.

3. Zrelost
Jede ti se guacamole, ali avokado koji imaš je tvrd poput kamena? Postoje dva savjeta kako ćeš ubrzati zrenje. Preko noći ostavi u papirnatoj vrećici (ili novinskom papiru) avokado zajedno s jednom bananom i plinovi truljenja koji nastaju ubrzat će proces zrenja avokada. Ako je velika žurba, onda možeš oguliti avokado, narezati na ploške te staviti u vodu s octom (150 ml vode, 50 ml octa, 5 žlica šećera, 1 žličica soli). Nakon dva sata će tvrdi avokado biti mekan i kremast.

4. Pola posla
Kad želiš otkloniti srednji, nejestivi dio rajčice, nemoj je rezati po sredini, nego lagano pored. Tako ćeš morati odrezati samo jednom sredinu, a ne dvaput.

5. Guljenje
Prije kuhanja zareži nožem krumpir u obliku prstena, nakon što je krumpir kuhan, oplahni ga hladnom vodom. Krumpir će se onda moći lako guliti – čak i rukom!

6. Štedljivo
Treba ti tek nekoliko kapi soka od limuna? Nemoj prerezati limun kako bi ga iscijedila – polovice će se ubrzo posušiti ako ih ne iskoristiš. Stoga radije uzmi iglu za pletenje, napravi rupu u limunu te bez problema istisni malo soka od limuna.

7. Bundeva iz pećnice
Ako ispečeš u pećnici bundevu kratko prije korištenja, lako ćeš je potom oguliti, očistiti i narezati. Za to, ovisno o veličini, peci bundevu na 120 do 150 stupnjeva 20-30 minuta. Osim što ćeš je nakon toga lako oguliti i očistiti, bundeva će imati intenzivniji okus i boju.
miss7.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!